Thursday, September 27, 2012

mini samosa


samosa untuk abah bawa pi pengajian hadis rabu lepas

Bahan-bahan (agak-agak saja)
4 biji kentang - di rebus dan lecek
1 papan daging cincang dlm 500gm kot - lalukan air paip dan tos
1 biji bawang besar - cincang
2 tangkai daun kari - hiris
1 st rata serbuk lada hitam
1 st rata serbuk jintan putih
garam secukup rasa
kulit pohpia/samosa secukupnya

1 sb tepung gandum + sedikit air sebagai bahan pelekat

Cara- cara
1.  Rebus sehingga empuk, tos dan lecek.
2. Tumis bawang besar dan daun kari sehingga wangi. Masukkan lada hitam dan jintan.
3. Masukkan daging cincang dan masak sehingga air dari daging kering. Masukkan garam secukup rasa. Tutup api.
4. Satukan daging dan kentang lecek dan sebatikan.
5. Sediakan kulit pohpia dan letak inti. Gulung bentuk segitiga dan lekat dengan 'gam' tepung gandum.










12 comments:

  1. as-salam mala
    pergghhh, sedapnyee samosa...dah lama tak buat samosa.. nampak rangup kulit samosa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini sentiasa ada jual samosa. semua peniaga india

      Delete
  2. Replies
    1. nanti aku inbox hang. dah cuba attached cara lipat tapi tak dpt :-(

      Whoops! You're out of space. You are currently using 100% of your 1 GB quota for photos. Upgrade storage
      Photos are stored in your Picasa Web Albums account and are included in your 1 GB free quota for photos. Additional storage you purchase is shared between several Google products and is in addition to your free quota. Learn more

      Delete
  3. Selamat pagi Mala....
    Sedapnya samosa....celup2 ...kruk kruk dah abis berketul-ketul

    ReplyDelete
    Replies
    1. morning rahel,

      ni mmg kecik seketul tu sekali msk sj dlm mulut

      Delete
  4. Replies
    1. ni samosa time rajin ... mala buat 2 paket ni paket pertama, paket kedua dia tukar jadi pohpia gulung hehehe

      Delete
  5. dah lama xmakan samosa..

    nak buat... tapi malas.. hehehe

    ReplyDelete
  6. mala, cuba tunjuk kat saya ni cara melipat samosa..
    tak pernahnya dapat buat sekemas itu..saya selalu guna hak besar tu dan potong 3, betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anim, nanti mala emailkan ya sbb tak dpt nk upload pic cara lipat tu.

      kalau guna kulit yg besar mmg potong tiga. sebabkan mala cuma ada stok kulit pohpia yg kecik cara lipat dia lain dan size samosa ni mmg kecik .. cute ja

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...