Tuesday, September 25, 2012

hati masak rempah


this lauk is sedaaap! gerenti bertambah nasi ..

resepi dari waheedeana

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
½ kg hati ayam/lembu – dicuci dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir dan rebus separuh empok. hiris dan gaul bersama serbuk kunyit dan sedikit garam dan di goreng
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 sb ketumbar *
½ sb jintan manis * bahan* di kisar bersama
1 batang serai – diketuk
2 pelepah daun kari
1 sb penuh rempah kari daging
2 sk serbuk lada/cili 
1 sb kerisik
air secukupnya
garam, gula dan kiub/serbuk pati ayam/lembu secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Sediakan hati ayam/lembu sepeti arahan di atas dan ketepikan.
2. Kisar halus bahan-bahan bertanda *.
3. Panaskan kuali, masukkan daun kari gaul sebentar dan masukkan bahan kisar. Tumis sehingga wangi dan garing.
4. Masukkan serai, rempah kari dan serbuk lada/cili kacau sehingga sedikit kering.
5. Masukkan hati yang telah siap digoreng tadi dan kacau sebati dan masukkan kerisik dan jika terlalu kering masukkan air sedikit demi sedikit bergantung pada kepekatan yang di kehendaki.
6. Akhir sekali masukkan gula, garam dan bahan perisa secukup rasa. 

14 comments:

  1. tangkap lelelh Mala...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mala suka hubby pun suka lauk ni. cuba la ..

      Delete
  2. salam Mala...kita kalo ati lembu jer boleh makan...kalo ati ayam tu mmg tak dapat perhatian ... hehehe.... respi Ana ni mmg sedap...dah pernah cuba dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ck,

      dah tua ni baru pandai makan hati lembu. tak lalu sbb dulu dok asrama kalau ada lauk hati lembu ni cuba makan tapi ada bau lembu!

      Delete
  3. nampak pun dah terliur... gerenti sedap ni.. kan.. leh simpan resepi dulu sbb kat rumah jarang beli hati lembu... tp sesekali suka juga mkn.. t.kasih ye..

    ReplyDelete
  4. kalau belah spore n johor ada yg letak santan sikit dalam soto mala
    sedapni masak rempah ,akak dalam pantang kakak sll masak ni sbb nak tambah darah katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dia jakun... cheq blm pernah sampai johor/spore ;-)

      Delete
  5. wahh sedapnya..wiyah suka sgt makan hati lembu/ ayam tp jarang masak coz hubby xmakan organ dalaman! serius terliur..kalau ada lauk ni mmg menambah2 la..slalu tapau jer lauk ni kalau teringin sgt..raya haji nanti bleh try buat kalo ada hati lembu ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu hah chikmi kata lauk dlm pantang. boleh la wiyah cuba nanti.

      Delete
  6. Hati masak rempah...febret en suami ni....boleh bertambah nasi kat pinggan...

    ReplyDelete
  7. sedp nya lauk gini, kalau jumpa kat kedai makan mesti nak amik, tapi kalau kat rumah mmg tak pernah masak sebb hubby kureng mkn makanan dlm gini. huuhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni first time mala masak hati lembu izah! sama selalu makan kat luar saja. kat rmh tk blh buat selalu.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...