pertama kali buat kuih lopes semalam sebagai buah tangan untuk abah bawa pergi pengajian hadis.
cuma nak tanya apa fungsi air kapur yang kita rendam bersama pulut ni. mala letak jugak la air kapur sebab ada.
yang lain terpaksa la ikut apa yang ada kat dapur macam pandan emulco, santan serbuk dan kelapa kering ... nak hidup :)
resepi tulip77
Bahan-bahan
2 cwn beras pulut
1 st air kapur
2 cwn beras pulut
1 st air kapur
2 cwn santan cair (ganti 2 1/2 sb serbuk santan + 2 1/2 cwn air )
1/2 st garam
1 st pandan emulco
1 cwn kelapa kering }
sedikit gula, air dan garam } gaul sebati dan kukus/microwave beberapa minit
Sirap gula melaka - masak sehingga pekat, tapis dan sejukkan
2 ketul gula melaka
1 sb gula
1 1/2 cwn air
Cara-cara
1. Cuci dan rendam beras pulut dengan air selama 3jam dan air kapur. Kemudian toskan dan kukus selama 20 minit.
2. Bancuh serbuk santan dengan air, pandan emulco dan garam.
3. Keluarkan pulut dan gaulkan bancuhan santan dengan rata.
4. Kukus semula selama 30 minit.
5. Dengan menggunakan penutup botol Nescafe alaskan dengan plastik. Letakkan pulut yang siap dimasak tadi dan tekan-tekankan sehingga padat dan ratakan. Keluarkan dan golek atas kelapa parut yang telah dikukus/microwave.
6. Hidang dengan sirap gula melaka.
sedapnya mala kuih lopes tu.takat ni tak penah lagi buat sendiri.kalau beli pulak selalu air gula cair.
ReplyDeletekalau buat sendiri sirap tu mmg buat pekat-pekat hehehe puaih hati makab
Deleteassalam mala
ReplyDeletefeberet akak jgk ni tp kalu yg mak akak buat he he
last puasa lepas dptlah jg makan...betul2 puas makan bila kena pada citarasa
air gula yg peka fuhhh habis akak sorang je
stail mak akak letak dlm daun pisang dan rebus baru potong
wasalam
Deletemala mmg suk lopes. adam pun suka. sebab ada orang nak akan baru berani nak cuba buat. cuma kakak saja yg tak makan. lagi wangi la kan kalau gulung daun pisang. kat sini ada jugak jual daun tapi tak selalu ada.
jelaousnya..walaupun maklum bahan terhad di sana, dapat juga buat!
ReplyDeleteanim cuba la buat. senang rupanya buat lopes ni. ni baru kali kedua mala kukus pulut. dulu tak berani nak kukus takut pulut tak masak. mak mala pun tak pernah kukus pulut. jarang makan kat rumah. beli selalu :)
Deletesedapnya Mala
ReplyDeleteakak ni dah tua bangka gini belum pernah buat tau
nak copy resepi lah lepas ni boleh kot kan heee pasti sedap ni
la ... kaknoor pun tak pernah buat kuih ni ka? mala lagi advance la :)
DeleteTak pernah pulak rendam dgn air kapur. Selalu rendam gitu aje...
ReplyDeleteSuka tunggu pulut jadi suam-suam sikit, letak kat dalam plastik alas makan pastu pelan-pelan uli sampai butir pulut melekat. Ratakan dalam dulang dan potong segi tiga / segi empat.
tengok resepi chef hanieliza pun ada letak kapur jugak ... next time blh try cara potong pulak. tak confident nak potong takut berderai pulut..
Delete