roti bun lagi? ni bukan berturut-turut buat roti. entry saja yang berturut .. percaya lah!
resepi dari junjs11
Bahan-bahan (10biji)
1 1/2 cwn tepung roti
1/2 paket yis mauripan
1 sb minyak sayuran
3/4 cwn air suam
1/8 st garam
mala tambah
sedikit pewarna kuning telur - optional
inti - coklat cip
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Tambah air/tepung jika terlebih lembut/keras.
3. Bulatkan doh menjadi 10 biji doh kecil dan biarkan selama 5 minit.
4. Ambil doh, isi inti jika suka, susun atas loyang yang telah di gris. Biarkan naik sehingga dua kali ganda.
5. Bakar 15-20 minit. Sapu permukaan bun dengan mentega.
Sangat ez...
ReplyDeletekan .. tu yg menerai
DeleteKalau makan bun dengan satu mug nescafe.. wah.. nikmat dunia!
ReplyDeletebetul tu mamafami
Deletebestnya dpt makan bun berinti..letak inti kaya pun best gak tu kan
ReplyDeletecantik je..gebus
klau letak inti kaya, bun kena letak pandan emulco. baru padan kan?
Delete