cubaan pertama buat epal pai mini. huduh rupa tapi sedap. mala bakar dalam oven jimat minyak masak :)
resepi dari fidadaud
Bahan-bahan ( 12-14 biji )
Bahan Inti:
2 biji epal merah - potong dadu (ganti epal hijau)
1/3 cawan gula (ganti gula perang)
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sb perahan jus lemon
1 sk tepung jagung + 1 sb air
Bahan Pastri:
2 cwn tepung gandum
1 sk garam
1/2 cwn butter - beku (sejuk)
1/2 cwn susu segar sejuk
**minyak untuk menggoreng (I baked)
Cara-cara
1. Inti: Dalam kuali leper, campurkan epal, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal. Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam atau inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
3. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
5. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
6. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
7. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.
tepung nak gaul dgn hujung apa weyyyy ???? hihihihi.....
ReplyDeletehujung jari daaaaa :)
Delete