Wednesday, April 13, 2011

puding susu laici

 

Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin laici dalam sirap
2 cwn air
1 paket serbuk agar-agar
6 sb gula
1 st esen vanilla

Cara-cara
1. Asingkan buah laici dari sirap dan ketepikan. Buah laici boleh di siat-siat kecil atau biarkan sebiji-biji.
2. Satukan serbuk agar-agar, gula, susu cair, air dan sirap buah laici  di dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih.
3. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
4. Letakkan seulas buah laicin ke dalam acuan kecil-kecil.
5. Tuang adunan agar-agar ke dalam acuan dan sejuak selama 10minit sebelum disimpan dalam peti sejuk.


Untuk menyerikan puding bolehlah dicelupkan sedikit sahaja buah laici ke dalam pewarna merah sebelum dimasukkan ke dalam acuan.





7 comments:

  1. cheq suka puding ni sejuk je kat tekak

    ReplyDelete
  2. Pagi2 tgk puding comel....menarik tertarik...dah terasa menelannya....emmmm....sedap...sedap...

    ReplyDelete
  3. Suka puding esp yg sejuk....dingin rasa tekak
    re; tk wish bday anak2..

    ReplyDelete
  4. as-salam mala
    sejuk tekak kalau dapat makan puding tu....

    ReplyDelete
  5. cikcek, mamasya & ady - mala mmg peminat fanatik puding :-)hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...