Wednesday, April 13, 2011
puding susu laici
Bahan-bahan
1 tin susu cair
1 tin laici dalam sirap
2 cwn air
1 paket serbuk agar-agar
6 sb gula
1 st esen vanilla
Cara-cara
1. Asingkan buah laici dari sirap dan ketepikan. Buah laici boleh di siat-siat kecil atau biarkan sebiji-biji.
2. Satukan serbuk agar-agar, gula, susu cair, air dan sirap buah laici di dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih.
3. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
4. Letakkan seulas buah laicin ke dalam acuan kecil-kecil.
5. Tuang adunan agar-agar ke dalam acuan dan sejuak selama 10minit sebelum disimpan dalam peti sejuk.
Untuk menyerikan puding bolehlah dicelupkan sedikit sahaja buah laici ke dalam pewarna merah sebelum dimasukkan ke dalam acuan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cheq suka puding ni sejuk je kat tekak
ReplyDeletebestkan.... pekena sejuk2
ReplyDeletePagi2 tgk puding comel....menarik tertarik...dah terasa menelannya....emmmm....sedap...sedap...
ReplyDeleteSuka puding esp yg sejuk....dingin rasa tekak
ReplyDeletere; tk wish bday anak2..
as-salam mala
ReplyDeletesejuk tekak kalau dapat makan puding tu....
cikcek, mamasya & ady - mala mmg peminat fanatik puding :-)hehehe
ReplyDeleteSalam Mala akak berkenan pudding ni...akak ambik recipi ya.
ReplyDelete