Thursday, March 31, 2011
pohpia seaweed
resepi dari hasue
Bahan-bahan
1 bungkus kulit popiah
1 bungkus besar dried seaweed (yang sedia dimakan)
1 biji telur(dipukul)
2-3 cawan minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakan garfu.
2. Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur tadi di atas permukaan kulit popiah hingga menutupi kseluruhannya.
3. Susun dried seaweed di atas kulit popiah yang telah disapu telur tadi, sapu lagi telur diatas seaweed dan tutupkan dengan sekeping kulit popiah lagi.
4. Ulang langkah yang sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis.
5. Gunting kulit popiah yang sudah ber'inti' tadi mengikut bentuk dan saiz yang disukai. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan. Angkat dan toskan. Setelah sejuk simpan dlm bekas kedap udara.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Belum pernah rasa popia seeweed gini..
ReplyDeletere; lama Mala di Brunei...8 thn,sy 3 1/2 thn tp samalah kita pergi ber4 balik ber5
kalau suka makan seaweed, sedap la benda ni. cepat habis, letih menggoreng :-)
ReplyDeletedi Brunei Mala selalu tgk FP mamasya... masa mamasya balik Msia Mala masih kat sana.