Wednesday, March 30, 2011
getok ubi kayu
nampak gaya ubi rebus untuk sarapan tak berapa laku dengan anak-anak. mama dengan abah saja yang makan. so kita switch-up jadi getok ubi kayu untuk minum petang.. :-)
resepi dari joayee
Bahan-bahan
Bebola ubi
2 cwn ubi kayu rebus tumbuk
1 cwn kelapa parut
1/2 cup gula
secubit garam
Bancuhan tepung
1 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung gandum
garam
air sejuk dari peti sejuk
pewarna kuning (optional)
Cara-cara
1. Satukan semua bahan untuk bebola ubi hingga sebati dan kepal bulat-bulat. ketepikan.
2. Bancuh campuran tepung sehingga bancuhan sederhana pekat.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Api sederhana.
4. Celup bebola ubi dalam bancuhan tepung. Goreng hingga keemasan. JANGAN terlalu lama, nanti pecah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
saya suka makan getok ubi ni hehehe
ReplyDeletekat depan opis saya ada gerai yang jualnya....
jarang beli ni sebab kadang orang jual manis sangat. ni sebab dah ada baki dari sarapan cuba buat tapi gula boh sikit saja.
ReplyDeleteu're right mala. kenapa orang jual tu bubuh gula banyak sangat. selalu dia orang complain gula mahal atau susah nak beli sebab peniaga sorok tapi kenapa bila buat kuih jualan, manis sangat.
ReplyDeletetu la Kjee ... kenapa ek? tengok anak-anak makan ok ja, boleh telan hehehe ;-)
ReplyDelete