Thursday, March 17, 2011
bening betik
Bahan-bahan
1 biji betik mengkal sederhana besar
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 sb ikan bilis, rendam sekejap dan toskan*
3/4 st lada hitam biji, tumbuk kasar
2 helai daun kunyit, disiat
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara
1. Cuci buah betik bersih dan kupas kulit, buang biji, belah beberapa bahagian dan hiris sederhana tebal bagi setiap belahan. Ketepikan.
2. Tumbuk kasar bahan bertanda *. Masukkan ke dalam periuk dan tuang air secukupnya.
3. Masak hingga mendidih dan masukkan betik. Tambah lada hitam, sedikit garam secukup rasa.
4. Setelah mendidih, masukkan daun kunyit dan masak hingga betik lembut sedikit dan boleh matikan api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
as-salam mala, sedapnya bening betik tu..klu mkn dng sambal belacan lagi sedap....
ReplyDeletesudah semestinya ...
ReplyDelete