Monday, March 7, 2011
bendi bersambal
resepi dari matgebu
Bahan-bahan
10 batang kacang bendi muda
1 helai daun limau purut, diracik halus
1/2 biji bawang besar didadu
4 biji limau kasturi, perah jusnya
2 1/2 camca besar cili kisar
garam dan gula secukup rasa
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, dan toskan*
2 biji buah keras*
1 hirisan nipis lengkuas*
1/2 inci belacan*
1 biji tomato*
Cara-cara
1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, tambah garam secukup rasa dan gula, kecil kan api dan terus menumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan bawang besar yang dicincang dan hirisan daun limau purut serta jus limau kasturi tadi.. Kacau rata dan masak sekejap, rasa dan matikan api. Ketepikan.
3. Bendi dicuci bersih, jangan potong. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan beberapa titik minyak masak. Celur bendi tadi hingga lembut. Kemudian angkat dan terus rendam bendi dalam air sejuk. Biar seketika. Toskan hingga kering.
4. Kerat 2 atau 3 setiap bendi tadi dan susun dalam bekas sesuai. Letak sambal atasnya dan ratakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment