Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam (500-600 gm)
sedikit garam dan lada sulah
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur*
1 inci halia dihiris panjang, nipis *
1 batang serai- hiris nipis *
1 tangkai cili merah- hiris serong *
3 tangkai cili api - ketuk *
1 sos ikan (Nampla)
2 biji limau kasturi diperah airnya
1 biji tomato - belah 6
daun ketumbar/sup/bawang - di tabur
Cara membuatnya:
1. Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam dan lada sulah.. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. 2. Tumis bahan bertanda * dan masukkan sos nampa dan perah limau. Tambahkan sedikit air jika perlu. Renihkan sebentar dan tuang ke atas ikan.
3. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.
No comments:
Post a Comment