Tuesday, March 29, 2011
lemak tempoyak udang dan labu
Bahan-bahan
250g udang saiz sederhana - bersihkan
2-3 biji cili padi*
2 biji cili merah*
1 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup*
1 serai - diketuk
2 sb tempoyak
1/2 helai daun kunyit - dihiris
1 mangkuk santan
garam dan gula secukup rasa
sedikit air - jika perlu
Cara-cara
1. Tumbuk sehingga lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan santan di dalam kuali dan masukkan bahan tumbuk dan serai. Apabila mula mendidih masukkan udang dan labu. Kacau balik agar udang masak sekata.
3. Masukkan daun kunyit serta tempoyak dan kacau sebati. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Boleh tambahkan air jika kuah terlalu pekat.
4. Renehkan sebentar agar tempoyak sebati dengan bahan tumis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalammualaikum Mala
ReplyDeleteDtg kunjungan balas....Malapun pernah dok Brunei, samalah kita.tentulah tak lupa kenangan di sana.Mala lama di Brunei?
masak lemak kat atas tu nampak sedap..campur tempoyak.
walaikumusalam - lama jugak, hampir 8thn umur anak ke2. pergi ber4 balik ber5 :-)
ReplyDeleteanak-anak tak suka pulak rasa tempoyak ni . pelik depa kata ;-)