Wednesday, March 30, 2011

getok ubi kayu




nampak gaya ubi rebus untuk sarapan tak berapa laku dengan anak-anak. mama dengan abah saja yang makan. so kita switch-up jadi getok ubi kayu untuk minum petang.. :-)

resepi dari joayee

Bahan-bahan

Bebola ubi
2 cwn ubi kayu rebus tumbuk
1 cwn kelapa parut
1/2 cup gula
secubit garam

Bancuhan tepung
1 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung gandum
garam
air sejuk dari peti sejuk
pewarna kuning (optional) 

Cara-cara
1. Satukan semua bahan untuk bebola ubi hingga sebati dan kepal bulat-bulat. ketepikan.
2. Bancuh campuran tepung sehingga bancuhan sederhana pekat.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Api sederhana.
4. Celup bebola ubi dalam bancuhan tepung. Goreng hingga keemasan.  JANGAN terlalu lama, nanti pecah.






4 comments:

  1. saya suka makan getok ubi ni hehehe
    kat depan opis saya ada gerai yang jualnya....

    ReplyDelete
  2. jarang beli ni sebab kadang orang jual manis sangat. ni sebab dah ada baki dari sarapan cuba buat tapi gula boh sikit saja.

    ReplyDelete
  3. u're right mala. kenapa orang jual tu bubuh gula banyak sangat. selalu dia orang complain gula mahal atau susah nak beli sebab peniaga sorok tapi kenapa bila buat kuih jualan, manis sangat.

    ReplyDelete
  4. tu la Kjee ... kenapa ek? tengok anak-anak makan ok ja, boleh telan hehehe ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...