Tuesday, March 15, 2011

masak lemak telur itik



Bahan-bahan
4 biji telur itik
4 ulas bawang merah*
cili padi secukupnya*
2" kunyit hidup*
1 mangkuk santan pekat
1 maggkuk santan cair
1 daun kunyit - dikoyak
1 serai - diketuk
1 asam keping
garam

Cara-cara
1. Tumbuk bahan-bahan bertanda *
2. Masukkan santan cair bersama bahan yang ditumbuk, daun kunyit, serai dan asam keping. 
3. Apabila mendidih pecahkan telur satu persatu dan biarkan ia masak bersama api yang perlahan.  Jangan di kacau supaya telur tidak hancur.
4.  Apabila telur mulai keras, kacau perlahan dan masukkan santan pekat. Tunggu mendidih dan masukkan garam.








2 comments:

  1. telur itik mana nak cari ye..hehe..jakun nieh..telur masin tu telur itik kan? ya allah..jakunnya aku.. ^^"

    ReplyDelete
  2. haáh telur masin tu dari telur itik la. hehehe mala beli kat pasar tani. boleh juga guna telur masin tapi yg kurang masin la

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...