Friday, March 25, 2011

apam labu





resepi dari ummizahaidi 

resepi asal apam keledek dari mamawandiha

Bahan A
3 sb tepung gandum
2 st yis segera
1 st gula kastor
3 sb air suam

Bahan B
240 gm labu (dikukus/rebus)
150 gm gula kastor
1 biji telur
150 ml santan pekat

Bahan C (ayak bersama)
200 gm tepung gandum
1 st double action baking powder (ganti dengan 1 1/2 st  baking powder)

Cara Membuat
1. Satukan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
2. Satukan bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
3. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang telah dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
4. Masukkan pula bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Tutup mangkuk adunan dan rehatkan adunan sehingga 1 jam
5. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (selama 15 - 18 minit).
6. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.






4 comments:

  1. hang mmg suke apam kan.. :)
    teringat kt arwah bondeku kalo tgk apam gebu2 ni.. al Fatihah..

    ReplyDelete
  2. hahaha ... apam senang jgk nak buat. saja la aku show off skill x seberapa ni iaitu mengApam

    aku bedal saja apa yg ada .. :-)

    Al Fatihah untuk arwah...

    ReplyDelete
  3. salam mala..
    Lyza pon suka apam sebab lembut je kan..nk cuba gk nnt nih..

    Btw tqvm mala..8-)

    ReplyDelete
  4. wasalam - sedap apam ni Lyza .. blh cuba. welcome :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...