Monday, October 22, 2012

tom yam thai


tak dan nak garnish apa-apa dah sebab husband nak sampai anytime untuk lunch. teringin nak makan tomyam walaupun baru last weekend dinner tomyam kat luar. bahan tak cukup sebenaqnya. lengkuas tak dak, daun limau purut dah habih. tak kira nak masak jugak tomyam. guna saja apa yang ada.


resepi dari intanimalina

Bahan-bahan
2 batang serai - ketuk
1 inci lengkuas - hiris
5-8 helai daun limau purut
2 sb pes cili thai 
1 kiub tom yam
10 biji cili padi - ketuk
3 senduk air limau purut
daun bawang - ganti daun ketumbar
1/2 cwn susu cair
garam - secukup rasa - ganti sos nampla
air (setengah periuk)
3 biji tomato
cendawan
lobak merah - tambah
kobis bunga - tambah
ayam
udang
sotong

Cara-cara
1. Rebus serai, daun limau purut dan lengkuas sehingga air mengelegak.
2. Masukkan pes cili thai dan kiub tom yam dan kacau sebati.
3. Masukkan bahan mentah dan garam/nampla.
4. Masukkan cili padi, cendawan, air limau purut, daun bawang dan susu cair.
5. Biar menggelegak seketika, baru lah di masukkan tomato.

4 comments:

  1. tomyam ni fav anak2 kak noor ni, kalau hari cuti depa ada kat umah tanya lah nk makan apa mesti depa jawab mee tomyam!!! haha kuah tomyam Mala ni eloklah makan dgn mee hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami semua hantu thai food. kat sini mala baru jumpa dua restoren thai. jadi la lepaih gian.

      Delete
    2. suka masak tomyam sebab tak perlu dah lauk lain...cuma tambah telur dadar saja

      Delete
  2. sedap nih tom yam thai, mesti power kan, sekali sekala makan dgn nasi putih memang bertambahlah nasinya kan he he kalu akak mkn dgn suami, akk mknayan dan sayur tp seafood tu dia habiskan

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...