Tuesday, October 23, 2012

pasar ikan mutrah


beginilah suasana di pasar ikan di mutrah. semua penjual adalah lelaki dan pembeli juga majoriti lelaki.  gambar atas kanan ialah bahagian untuk siang ikan. berbayar la ... lagi banyak ikan nak siang lagi banyak la kena bayaq. kadang malas nak datang sini sebab kalau beli kat supermarket siang ikan free ja ...

yang musykil sampai la ni. pak2 arab ni pi market pakai dishdasha (jubah lelaki) yang kebiasaannya warna putih. tak kotoq pulak tu ...


22 comments:

  1. as-salam mala
    geramnye tgk ikan tu...npk fresh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ady, semua ikan besar2 kat sini

      Delete
  2. Replies
    1. hehehe masa summer pergi pasar sampai berpeluh-peluh. pasar dia orang bersih. sentiasa ada pekerja menolak air di lantai masuk ke dalam longkang

      Delete
  3. wah macam2 gaya ikan dan penjual nya Mala hebat jugak tu lebihkurang sama ja dngn ikan di brunei ni kan ingat kan ada yg lain..mungkin ada kot satu dua yg tka sama kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pari2 jarang2 jumpa. ada la yang sama. depa sini suka ikan besaq. sekali beli sekoq panjang.

      Delete
  4. Assalamualaikum Mala,
    Meriah nyer kat sana..
    Sini tak jumpa la view macam ni.. tapi mmg biasa yg jual LELAKI and yg beli pun LELAKI.
    Kalau biasa mmg Cik Asben yg pi beli ikan balik dari opis.. semlm tu mmg 1st time laa.
    Tp bab pakai dishdasha pun mmg common laa kan.. tak kotor pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam - kalau pergi terlambat sikit lagi ramai orang. kalau orang pompuan yg ke sini selalunya pinoy dgn india hehehe

      Delete
  5. wowww bestnya..sgt fresh ek, sume ikan tu tak pernah tgk just kenal udang ngan sotong jer ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala wiyah, kenal udang dgn sotong ja. kalau ada kembung kenal la ikan kembung hehehe

      Delete
  6. assalam, dah tentu fresh2kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kaknora, nak fresh kena ke pasar la. yg dijual di supermarket pun mmg di ambik direct dari pasar sini :)

      Delete
  7. Salam Mala...segarnya ikan2 tu...kalau akak kat sana mesti rambang mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mwardah, rambang mata sampai kadang 2-3 kali pusing tak beli2 ikan hehehe

      Delete
  8. banyaknya ikan2nya
    serammmm x dikelilingi pak Arab2 tu kan he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. pak arab ok lagi, pak-pak india yg tak tahan hahaha

      Delete
  9. Sekarang ni kalau beli ikan kat pasar, kitaorang siang & potong sendiri aje. Nyampah nak kasi diaorang buat. Dah la kena bayor, memilih tu. Kalau setakat sekor-dua, sekilo-dua, diaorang tak mau. Ikan besor diaorang mintak upah 5 Riyal sekor. Hish...

    Tu boleh sabor lagik. Yang jadik hangit bila tengok diaorang main bantai aje tetak ikan. Pisau pulak tumpul... ikan segor-segor cantik kita beli... jadik hancor. Macam hang cakap... baik beli kat supermarket. Pekerjanya hati-hati, pisaunya pun tajam belaka. Paling penting... free dan tak sakit hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg besar tu terpaksa la suruh dia siang yg kecik buat sendiri.

      Delete
  10. mala,macam pasar ikan bisik kat kuala muda je..anim memang allergic nampak ikan2 segar nih (walaupun tak rajin masak!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ka ... mala tak pernha pi pasar bisik. tgk kat tv ja.

      kat sini tak ada bisik2. dia orang ni mcm nak gaduh pun ada ...

      Delete
  11. Hi Mala, I love this market, very interesting, and great fishes on display too.
    I guess only in Trengganu do they have women folks doing the selling.
    Have fun and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...