6 bulan dok di oman ni first time masak asam pedas. adam dengan abah siap hirup dan cicah roti kuah asam pedas ni. sama ada sedap atau pun dah lama tak makan ;-)
resepi dari junjs11
Bahan-bahan )
3 keping ikan tenggiri/kembung
3 biji bawang merah*
10 biji cili kering *
1/2 inci halia *
1 st jintan manis *
1 st jintan putih *
1/4 st lada hitam *
1/2 inci kunyit hidup *
2 ulas bawang putih *
1/2 biji bawang besar - hiris
1/4 st biji sawi
1/4 st halba
2 tangkai daun kari
1 mangkuk kecil air asam jawa
air secukupnya
1 biji tomato - belah dua
5 biji kacang bendi
1 serai - di ketuk
1/2 bunga kantan
daun kesum
minyak masak
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Kisar halus semua bahan bertanda *. Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang besar, biji sawi, halba dan daun kari. Masukkan bahan kisar dan biar pecah minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Biar mendidih. Setelah mendidih masukkan ikan dan bahan-bahan lain.
3. Masukkan garam dan gula, biar hingga masak.
Nak sikit...
ReplyDeleteboleh ...
DeleteMala cukup ka bhn?
ReplyDeletebahan aku ka bahan resepi tu? kalau bahan aku cuma tak letak kunyit hidup sbb tak dak stok
Deletebahan dah panjang berjela tu pasti sedap ni Mala, beza apa dgn asam pedas kita ni Mala
ReplyDeletesedap ni kaknoor .. mmg lain sikit dgn asam pedaih kita
Deleteas-salam mala
ReplyDeletesedapnyerr mala..kecur liur ady tengok asam pedas mala ni..sedapnyeeeee..
ada sambal belacan ulam sikit, telur asin best!
Deletesedapnya asam pedas from oman with love..rindu malaysia kah?? ;-), alamak teringin nk mkn nasi la plak, plan nak goreng mee jer..hurm camana ni
ReplyDeletehehehe rinduuuuuu sangat
Deleteassalam Mala
ReplyDeletemestilah sedap tu airtangan mama tersayang
kalau akak asam pedas mesti letak bendi banyak sikit emmm sedapp
wasalam
Deletebapak & anak mmg suka menyicah belen2 kuah