Sunday, October 21, 2012

swiss roll vanilla


percubaan pertama buat kek roll. bahan dan cara pukul memang senang. yang susahnya proses nak gulung. tengok la kulit dia tak cantik. mengelupas :-(

so next time kena buat satu loyang saja supaya tebal sikit. ni dah jadi mini roll. teringat kek roll yang dijual di brunei masa raya.

satu di sapu butter cream belen dari birthday day kek adam. satu lagi sapu jem aprikot. gambar kanan bawah tu setelah sehari dalam peti sejuk. cantik melekat dia.

resepi dari kek roll coklat maklang tapi mala buat vanilla saja sebab nak habiskan butter cream hijau.


resepi maklangazie via hasue

Bahan-bahan
A
3 biji telur gred A/B
4 sb/60 gm gula kaster
1/2 st serbuk penaik
1/2 st esen vanilla
1/2 sb ovallate
5 sb tepung gandum (untuk versi coklat lihat nota di bawah)
1/2 sb susu tepung

B
60g mentega (dicairkan dan disejukkan)

Nota: versi coklat
3 sb tepung gandum
2 sb serbuk koko


Cara-cara
1. Satukan semua bahanA dalam mixing bowl, putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang (7 - 8 minit). Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
2. Keluarkan 1-2 sb adunan ini dan campurkan sedikit pes pandan dan gaul rata. Kemudian masukkan adunan yang sedikit ini ke dalam beg plastik untuk dibuat corak nanti.
3. Tuang adunan yang asal ke dalam loyang 11" X 8" yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak dan ratakan permukaannya. Paipkan adunan yang diwarnakan coklat tadi dan buatlah corak yang di ingini.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
5. Setelah selesai proses pembakaran, keluarkan kek dari oven. Biarkan sejuk seketika. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Bahagian bawah kek kini berada di atas. Tarik perlahan kertas alas pembakaran tadi.
6. Sapukan permukaan kek dengan krim mentega secara lemah lembut.
7. Gulung kek dengan cermat menggunakan baking paper.
8. Balut kek yang siap di gulung dengan baking paper dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam sebelum di potong dan di hidang.



8 comments:

  1. as/salam mala
    cantik kek swiss roll vanilla tu mala...nampak gebu dan lembut jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ady,

      ala ... tak brapa cantik tapi mmg gebu danlembut

      Delete
  2. rajinnya mala mem'bake' & menggulung bagai, yg color hijau nampak sedap gullp telan liur ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala wiyah ... sebenaqnya simple gila resepi kek gulung tu sekali aduk ja then masuk melted butter. bab gulung minta maap la hehehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...