cukup dua minggu dah! jeng jeng jeng ...... telur masin perantau (telur ayam kulit putih) suka! suka! suka! dekat sini ada dua jenis telur satu yang biasa kulit coklat satu lagi kulit putih. yang putih ni sebab ayam dia diet vegetarian. tak pasti la nak kata telur organik ka tak. cuma kali ni dapat telur yang kuning dia kuning. sebelum ni beli kena kuning dia yang oren. memang oren sangat.
rasa nikmat sangat pekena telur masin ni dengan bubur nasi hari ni. mala dah masak awal bubur nasi untuk lunch nanti tapi tak sempat lunch dah habis bubur satu periuk.
resepi dari ain86
rujukan dari cmelor
Bahan-bahan ( 10 biji )
10 biji telur itik (ganti telur ayam)
3 genggam garam kasar
air secukupnya
bekas platik berpenutup
(ratio telur dan garam lebih kurang 3 biji telur dan segenggam garam)
Cara-cara
1. Basuh telur sebersihnya, skrub perlahan-lahan kulit telur dengan span lembut atau berus gigi dan tos sehingga kering.
2. Didihkan air secukupnya bersama garam sehingga garam larut. Kuantiti air sekadar cukup untuk menenggelamkan semua telur. Sejukkan sepenuhnya.
3. Ambil bekas bersesuaian yang berpenutup, susun telur dan tapiskan air garam tadi ke dalam bekas telur (untuk memastikan air garam betul-betul bersih tanpa benda kotoran sampingan) tambah air jika perlu sekadar untuk tenggelamkan telur.
4. Tutup bekas serapatnya untuk menggelak dari di masuki benda asing. Label bekas dengan tarikh pembuatan dan tarikh telur masin sedia untuk di rebus. Simpan selama dua minggu pada suhu bilik untuk rasa masin yang sederhana, antara 14-18 hari untuk rasa yang agak masin.
5. Cukup masanya, keluarkan telur, basuh, rebus dan boleh dimakan. Yang selebihnya boleh disimpan di dalam peti sejuk.
Salam Mala. elok jadinya telur masin itu wpun guna telur ayam...mmg sesuai mkn dg bubur.masa bulan puasa lepas buat juga telur masin dr telur ayam yg putih gini. telur itik susah nak jumpa.
ReplyDeleteWasalam, mala sakit teak rasa nk Makan bubur kebetulan telur ready hari ni. Laju ja makan
Deleteas-salam mala
ReplyDeletepandainye mala buat telur masin..cantik aje telur masin tu..
Wasalam ady, 1st trial men jadi. Suka sgt.
Deleteassalam
ReplyDeletememang sedap ni makan, suker sgt terutama yg oren tu he he
pandailah Mala
wasalam, part oren tu mmg favourite hehehe
Deletesalam Mala
ReplyDeleteboleh lah buat bisnis telur masin kat Oman nnt ya,kat sini banyak jual kt tamu kes malas lah ni heeee cantik lah telur tu oren ja
wasalam kaknoor ... er... bisnes. tak kot :)
Deletetengok telur masin tu terus jadi lapar.Mala bole bisnes la camni kat sana.
ReplyDeletepembuka selera
Deletetelur ayam piru boleh wat telur asin tak?
ReplyDeletealamak ayam piru? boleh ja kalau nak eksperimen. paling2 pun rasa masa ja :)
DeleteWah....menarik home made telur masin tu...nanti nak try gak la..terima kasih sudi share cara2 membuatnya.
ReplyDeletedah teringin rahel. kena la buat sendiri telur ayam pun telur ayam la hehehe
Deletebuat sendiri lebih berbaloi² dan lebih terjamin kebersihannya kan..
ReplyDeletesungguhpun masya ... lagi pun boleh kontrol garam dia
Delete