Friday, October 5, 2012

homemade telur masin


cukup dua minggu dah! jeng jeng jeng ...... telur masin perantau (telur ayam kulit putih) suka! suka! suka! dekat sini ada dua jenis telur satu yang biasa kulit coklat satu lagi kulit putih. yang putih ni sebab ayam dia diet vegetarian. tak pasti la nak kata telur organik ka tak. cuma kali ni dapat telur yang kuning dia kuning. sebelum ni beli kena kuning dia yang oren. memang oren sangat.


rasa nikmat sangat pekena telur masin ni dengan bubur nasi hari ni. mala dah masak awal bubur nasi untuk lunch nanti tapi tak sempat lunch dah habis bubur satu periuk.

resepi dari ain86

rujukan dari cmelor


Bahan-bahan ( 10 biji )
10 biji telur itik (ganti telur ayam)
3 genggam garam kasar
air secukupnya
bekas platik berpenutup

(ratio telur dan garam lebih kurang 3 biji telur dan segenggam garam)

Cara-cara
1. Basuh telur sebersihnya, skrub perlahan-lahan kulit telur dengan span lembut atau berus gigi dan tos sehingga kering.
2. Didihkan air secukupnya bersama garam sehingga garam larut. Kuantiti air sekadar cukup untuk menenggelamkan semua telur. Sejukkan sepenuhnya.
3. Ambil bekas bersesuaian yang berpenutup, susun telur dan tapiskan air garam tadi ke dalam bekas telur (untuk memastikan air garam betul-betul bersih tanpa benda kotoran sampingan) tambah air jika perlu sekadar untuk tenggelamkan telur.
4. Tutup bekas serapatnya untuk menggelak dari di masuki benda asing. Label bekas dengan tarikh pembuatan dan tarikh telur masin sedia untuk di rebus. Simpan selama dua minggu pada suhu bilik untuk rasa masin yang sederhana, antara 14-18 hari untuk rasa yang agak masin.
5. Cukup masanya, keluarkan telur, basuh, rebus dan boleh dimakan. Yang selebihnya boleh disimpan di dalam peti sejuk.

16 comments:

  1. Salam Mala. elok jadinya telur masin itu wpun guna telur ayam...mmg sesuai mkn dg bubur.masa bulan puasa lepas buat juga telur masin dr telur ayam yg putih gini. telur itik susah nak jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, mala sakit teak rasa nk Makan bubur kebetulan telur ready hari ni. Laju ja makan

      Delete
  2. as-salam mala
    pandainye mala buat telur masin..cantik aje telur masin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam ady, 1st trial men jadi. Suka sgt.

      Delete
  3. assalam
    memang sedap ni makan, suker sgt terutama yg oren tu he he
    pandailah Mala

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, part oren tu mmg favourite hehehe

      Delete
  4. salam Mala
    boleh lah buat bisnis telur masin kat Oman nnt ya,kat sini banyak jual kt tamu kes malas lah ni heeee cantik lah telur tu oren ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kaknoor ... er... bisnes. tak kot :)

      Delete
  5. tengok telur masin tu terus jadi lapar.Mala bole bisnes la camni kat sana.

    ReplyDelete
  6. telur ayam piru boleh wat telur asin tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak ayam piru? boleh ja kalau nak eksperimen. paling2 pun rasa masa ja :)

      Delete
  7. Wah....menarik home made telur masin tu...nanti nak try gak la..terima kasih sudi share cara2 membuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah teringin rahel. kena la buat sendiri telur ayam pun telur ayam la hehehe

      Delete
  8. buat sendiri lebih berbaloi² dan lebih terjamin kebersihannya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguhpun masya ... lagi pun boleh kontrol garam dia

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...