resepi dari linda@perth
Bahan-bahan
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung ubi
1/2 cwn gula merah
3/4 cwn gula pasir
3 cwn air
daun pandan disiat dan simpul
2 sudu makan kicap lemak manis
kelapa parut putih dan sedikit garam
Cara-cara
1. Satukan gula merah, gula pasir, daun pandan dan air. Panaskan sehingga gula larut. Sejukkan
2. Satukan tepung gandum, tepung ubi, kicap dan larutan air gula yang telah disejukkan.
3. Kacau hingga sebati dan tepung tidak berketul-ketul. Boleh juga di kisar dan tapis.
4. Tuang dalam acuan kuih lompang yang telah di sapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 10 minit dan hias dengan kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam.
.
.
.
.
ttfn
mala
Mala...ni kak cek dtg bwk mapin berketui2 ...nak bagi Mala dok ghasa...sedappp tau nak habaq kat Mala...he he...kak cek pun nak gak ghasa kuih lompang Mala tu...uihh! siap buh kicap lagi...tapi memang betul pun kan...bagi warna dia lagi gelap....hubby kak cek cukup suka kuih2 lama cam gini...mapin kompem tak makan...he he..:D
ReplyDeletelaaaa kakchek, habih tu sapa dok perabih mupin?
ReplyDeleteSalam Mala...
ReplyDeletepagi 2 tengok lompang terliur kita..heheheh
sgt suke lommmpannggg!
ReplyDelete