Wednesday, August 24, 2011
agar-agar karamel
sejak jumpa resepi ni memang tak buat yang guna telur ;-)
resepi dari firasyira
Bahan-bahan
A - dijadikan gula hangus
2 senduk gula
1/2 cwn air
B - didihkan semua sehingga larut
1 pkt serbuk agar-agar
4 cwn air
2 senduk gula (telah dikurangkan)
C - sebatikan semua dan masukkan dlm B
2 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
1. Sediakan gula hangus. Tuang dalam loyang.
2. Didihkan B sehingga larut. Sementara tunggu mendidih sediakan C. Kacau sebati sehingga tepung kastard larut dalam susu.
3. Setelah serbuk agar-agar dan gula larut dan mendidih tuang C ke dalam B. Didihkan sekali lagi. Tuang ke dalam loyang berisi gula hangus.
4. Biarkan agar-agar keras dan boleh di simpan dalam peti sejuk.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wat buka posa...best nyer
ReplyDelete