Thursday, August 18, 2011
mihun goreng tomyam
resepi kaknor ni nampak di rumah ady
sedap jugak. ada kelainan.
Bahan-bahan
1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
300gm udang
200gm isi ayam
3 ulas bawang putih - diketuk
5 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - diketuk sedikit
2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
cili api - bagi yang mahukan lebih rasa pedas
1 biji telur
3 helai daun limau purut - dicarik2kan
sayur kobis - di potong panjang (halus)
lobak merah- dipotong panjang (spt btg mancis)
2 biji tomato - dihiris nipis
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
daun saderi - hiris sebagai hiasan
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
2. Masukkan pula bawang merah yang telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur.
4. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yang telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayuran (kobis, lobak merah dan tomato yang telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yang telah dicarik-carikkan .
5. Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mihun menjadi lembut (Jika ingin mi yang basah lebihkan air/stok udang) Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yang telah dihiris halus.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
as-salam mala
ReplyDeletesedapkan mala mihun goreng tomyam ni..resepi dari kaknor ni semuanye sedap2..
wasalam
ReplyDeletehaaáh ady sedap. budak-budak pun suka.