the one and only biskut raya yang di buat sebab mama suruh buat. maktok dah tak larat buat biskut raya. kena jaga tokwan dan cucu. resepi ni resepi mama kita. kalau mama yang buat ni dia akan guna minyak kacang. lebih wangi dan sedap. kat KL ni mana nak cari minyak kacang.
sukatan mama bagi ni dapat banyak dan buat sampai patah pinggang. kalau nak buat 500gm semua bahan kena sukat 500gm. bila dah sekilo apa lagi aku pun delegate pada anak-anak dara dan anak teruna suruh sambung buat biskut ni. lepas tu aku baring atas sofa hahaha
Bahan-bahan
1kg tepung gandum
1kg kacang tanah - beli siap di kedai bahan kek
1kg gula kastor - di kurangkan satu cawan
1 botol minyak jagung mazola
1sk garam halus
telur kuning - sebagai glis
penutup pen (cara klasik ni!)
Cara-cara
1. Kacang dan gula di kisar sehingga halus.
2. Satukan tepung, kacang dan garam. Gaul sehingga rata. Garam unutk menaikkan rasa lemak kacang.
3. Masukkan minyak jagung mazola dan gaul rata sehingga boleh dibentuk bulat. Minyak tidak di guna sehingga habis.
4. Buat bulat-bulat susun atas loyang. Tekan dengan penutup pen untuk mendapatkan corak bulat. Sapu kuning telur.
5. Bakar pada suhu 170C lebih kurang 15-20minit. Bergantung pada oven masing-masing. Sejukkan sepenuhnya sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.
.
.
.
.
ttfn
mala
rajin nya anak bujang dok tolong...
ReplyDelete