Friday, August 12, 2011
agar-agar cendol
resepi agak-agak :)
serbuk agar-agar ni 25g. kena masak dengan air 2.5L dan gula 500gm.
serbuk agar-agar bahagi dua untuk dua lapisan agar-agar. kuantiti air pun kena bahagi dua jugak la.
lapisan santan dan cendol: air campur santan dijadikan lebih kurang menjadi 1.25L. masukkan serbuk agar-agar dan didihkan. kacau selalu. masukkan 250g gula dan secubit garam. didihkan dan tapis ke dalam loyang kemudian tabur cendol.
lapisan gula melaka: 1.25L di masak dengan 250g gula melaka. masak sehingga gula larut dan tapis dalam bekas. sudu/sendukkan perlahan-lahan ke atas lapisan santan yang separuh keras.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam selamat menjalani ibadah puasa...sdp kan agar cendol baru kemarin saya buat tu pun rasa x puas mkn...ingat nnt nak buat lg lah
ReplyDeleteas-salam mala
ReplyDeletemenyelerakan agar2 cendol...resepi ady dah ada tapi tak terbuat2..
memang niat nak buat petang ni..nak bawa kerumah teman yang buat makan makan lepas terawikh..sahur gitu...
ReplyDeletewasalam semua - cendol kegemaran semua!
ReplyDelete