Friday, August 12, 2011

agar-agar cendol




resepi agak-agak :)

serbuk agar-agar ni 25g. kena masak dengan air 2.5L dan gula 500gm.


serbuk agar-agar bahagi dua untuk dua lapisan agar-agar. kuantiti air pun kena bahagi dua jugak la.

lapisan santan dan cendol: air campur santan dijadikan lebih kurang menjadi 1.25L. masukkan serbuk agar-agar dan didihkan. kacau selalu. masukkan 250g gula dan secubit garam. didihkan dan tapis ke dalam loyang kemudian tabur cendol.

lapisan gula melaka: 1.25L di masak dengan 250g gula melaka. masak sehingga gula larut dan tapis dalam bekas. sudu/sendukkan perlahan-lahan ke atas lapisan santan yang separuh keras.
.
.
.
.
ttfn
mala

4 comments:

  1. salam selamat menjalani ibadah puasa...sdp kan agar cendol baru kemarin saya buat tu pun rasa x puas mkn...ingat nnt nak buat lg lah

    ReplyDelete
  2. as-salam mala
    menyelerakan agar2 cendol...resepi ady dah ada tapi tak terbuat2..

    ReplyDelete
  3. memang niat nak buat petang ni..nak bawa kerumah teman yang buat makan makan lepas terawikh..sahur gitu...

    ReplyDelete
  4. wasalam semua - cendol kegemaran semua!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...