Monday, July 4, 2011
steamed eggs
dah seminggu lebih dok malaih nak masak. otak semacam beku. hari ni masak telur kukus (chinese style) dengan sambal tumis sotong. nak kukus pun malas letak dalam rice cooker saja. jimat masa dan elektrik/gas. sekali jalan ;-)
Bahan-bahan
2 biji telur saiz besar
250 ml air masak (yang telah dididihkan dan sejukkan pada suhu bilik)
sos ikan secukup rasa - boleh ganti dengan garam atau kicap cair
minyak bijan secukup rasa
Cara-cara
1. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan air, sos ikan dan minyak bijan. Kacau sebati.
2. Tapiskan kedalam mangkuk/bekas tahan panas untuk dikukus. Seeloknya tutup bekas dengan cling film (tak buat malas). Supaya permukaan dia licin dan cantik. (tak la nampk macam permukaan bulan)
3. Kukuskan selama lebih kurang 15minit. Telur akan masak apabila bekas digoncang secara perlahan, telur tidak nampak tesktur macam jeli.
4. Hias dengan daun bawang/sup atau bawang goreng (apa yang ada didapur). Hidang panas.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam Mala. Dulu Kjee pernah makan di restoren Nyonya Muslim di Taman Setiawangsa. Actually atas restoren itu office Kjee. skrg dah tak der. been looking for this recipe. thnx.
ReplyDeletewasalm kakjee - eh! ada restoren nyonya ya kat sini dulu? restoran kat area ni tak blh jln sgt la kakjee. tak tau kenapa. ada kopitiam old taste dah tutup, rst. sokmo pun tutup jugak. nasi dari restoren india tandoori ke nasi briani kat centrum pun dah tutup. kedai mamak saja yg hidup.
ReplyDeleteMala...cam sedap je steamed eggs ni...simple je tapi nampak mcm best....bukan mcm best...confirm sedap ni...nak try la nanti...:)
ReplyDeleteas-salam mala
ReplyDeletemala..ady pernah npk steam egg kat gerai cina..npk sedap steam egg ni..masuk list dulu nanti blh cuba..
wasalam cc & ady - menu ringkas masyarakat cina. healthy too!
ReplyDeleteAssalammualaikum Mala..
ReplyDeletetelur kukus belum pernah cuba.nengok entry di bawah...comeii baby Daniel.wah dah tayang bazar ramadahan...thn ni miss bazar ramadan..