Thursday, July 14, 2011

ipoh kway toew soup


hidangan makan malam yang ringkas. anak-anak suka sup-sup ni. kena sangat dengan tekak budak-budak.

resepi dari kakjee

Bahan-bahan
air rebusan tulang ayam (seekor tulang ayam direbus kosong selama dua jam untuk supnya)
- tak sempat nak buat, ganti dengan kiub ayam

seulas bawang putih- diketuk
2 ekor udang sederhana besar
3 biji fish ball
aji shio black pepper (lada hitam berperisa jenama ajinomoto) - I used freshly ground blackpepper and salt to taste

1 sudu kecil minyak

sedikit taugeh
dua helai kucai
kway teow (jenis halus)

bawang goreng
minyak bijan
cili padi
kicap cair/sos ikan

Cara-cara
1. Rebus rangka atau tulang ayam selama lebih kurang dua jam. Airnya adalah untuk sup.
2. Ketuk seulas bawang putih. Panaskan minyak dalam kuali kecil atau sauce pan.
3. Masukkan bawang putih yang telah diketuk. Goreng seketika. Jaga jangan hangus.
4. Masukkan udang. Golek-golekkan sampai udang sehingga menjadi merah. Kemudian masukkan fish ball.
5. Tuangkan kira-kira dua senduk air rebusan ayam dan terus didihkan. Apabila mendidih, masukkan satu sudu kecil blackpepper aji shio. Blackpepper ni sebenarnya masukkan secukup rasa. Kalau suka pedas bubuhlah lebih.
6. Ambil segenggam kwayteow dan bubuh dalam mangkuk. Ambil sedikit taugeh dan kucai yang telah dipotong dalam satu inci dan letakkan atas kwayteow. Kemudian tuangkan sup yang panas atas kway teow/tauge dan kucai tadi. Sup harus panas tahap mengelegak sebab kway teow/taugeh dan kucai tidak dimasak. Curah hingga menutupi paras kwayteow, tauge dan kucai. Tabur bawang goreng. Makan bersama cili api yang telah diletak kicap cair/nampla. Titiskan juga minyak bijan diatasnya.
.
.
.
.
ttfn
mala

6 comments:

  1. Mala...kak cek dtg nak tumpang makan ni...sedapnya kway teow sup Ipoh mali...kak cek nak try buatla...amik resepi lagi...bila nak buat ...tgk bulan posa nanti....sedapnya.... :)

    ReplyDelete
  2. alahaiii mala bestnya lama jugak tak buat koay tiau sup u ada resepi Koay Tiau Teng?

    ReplyDelete
  3. thnx for trying mala. ini antara menu yang digemari ramai masa kjee niaga dulu. so simple and Kjee tak tau kenapa ramai suka. hehehe

    ReplyDelete
  4. cc - yg penting c&p dulu!

    cm - try this http://kuali.com/recipes/view.aspx?r=437 ...

    kakjee - sebab simple tu yg org suka!

    ReplyDelete
  5. as-salam mala
    sedapnye kway teow sup ipoh...simpan dulu resepi nanti buat bulan puasa..

    ReplyDelete
  6. wasalam ady - dah dkt puasa ni mcm lagi malas nak try new recipe. hehehe semua simpan utk ramadhan nanti

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...