Wednesday, July 13, 2011

masak lemak cili api telur itik & belimbing buluh




not bad la rasa masak lemak ni dengan belimbing buluh ni.

resepi dan award cikcek   terima kasih

Bahan-bahan
5 biji telur itik
1/2 inci halia*
1 inci kunyit hidup / 1 1/2 sudu kecil kunyit serbuk*
25 - 30 biji cili api* (podaih ni!!)
1 biji cili hijau*
segenggam ikan bilis - cuci dan toskan*
9 biji belimbing buluh - dibelah dan dititik
1 btg serai dititik
1 - 2 ketul kuib ikan bilis
100 ml santan pekat
200 - 300 ml santan cair
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit dihiris-hiris
garam secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar semua bahan yang bertanda *
2. Masukkan kedalam periuk, campurkan santan cair dan serai yang dititik dan tenggekkan kat atas dapur dengan api yang sederhana kecil. Biarkan santan sebati bersama bahan-bahan kisar tadi. Kacau sekali sekala.
3. Apabila kuah mula mendidih, pecahkan telur sebiji demi sebiji perlahan-lahan ke dalam periuk. Api biar kecil dan jangan dikacau sehingga telur masak.
4. Setelah telur mengeras tambahkan santan pekat, belimbing buluh, ikan bilis cube dan garam secukup rasa. Kacau perlahan dan masukkan asam keping.
5. Akhir sekali apabila kuah santan dah cukup masaknya (jangan sampai pecah santan) bolehlah masukkan hirisan daun kunyit. Siap.
.
.
.
.
ttfn
mala

4 comments:

  1. wah mala sungguh terliuq pagi2 tengok masak lemak:)

    ReplyDelete
  2. Salam Mala...

    TQ amik award dan try resepi kak cek...dibelek2...selak2...alamak! story Mala ghaib..Mama Mala busy ek ...he he....its ok..:)

    ReplyDelete
  3. terliorkan belimbing buloh tuuuuuu.. emmm..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...