resepi simple citarasa Thailand. rasa macam dok ada kat restoren tomyam!
resepi dari irose
Bahan-bahan ( 2 orang )
3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
1 sb sos ikan (sos nampla)
1 sb sos tiram
secubit gula dan
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
Cara-cara
1. Masukkan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk/kisar serta serai, daun limau purut sehingga naik bau.
2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan
.
.
.
.
ttfn
mala
nak ...wat makan tenghari...sedap tomyam i like...
ReplyDeleteMala...
ReplyDeleteKak cek dtg nak makan ni...dapat hirup kuah pun ok gak ni...slurp...slurp...emmm...cedapnya...:)
sedapnyer Mala...
ReplyDeletesaya dh hantar email..(sori..patut ler saya check dalam inbox takde, rupanya hantar dalam email cendanakasih76...hehehe...sori yer...)
meleleh air liur ku laaaaaa
ReplyDeleteas-salam mala
ReplyDeleteeemmm.....menggoda aje ayam serai pedas tu..kalau mkn ni sepinggan nasi pun tak cukup ni..
naz - peminat tomyam harus cuba ni.
ReplyDeletecc - hirup slow-slow ok nanti tersedaq!
ck - ok thnaks. c u next week
melor - nah tissue, tlg lap ;-)
ady - sedap ady resepi ni, kena try!