Wednesday, July 20, 2011

ayam serai pedas


resepi simple citarasa Thailand.  rasa macam dok ada kat restoren tomyam!

resepi dari irose

Bahan-bahan ( 2 orang )
3 keping dada ayam (ambil isi sahaja)
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk/dikisar)
6 biji cili padi (ditumbuk/dikisar)
1 sb sos ikan (sos nampla)
1 sb sos tiram
secubit gula dan sedikit ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
1 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)

Cara-cara
1. Masukkan minyak untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk/kisar serta serai, daun limau purut sehingga naik bau.
2. Masukkan potongan ayam dan sedikit air bagi memastikan ayam masak secukupnya.
3. Masukkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto. Kacau sebati. Tutup api dan hidangkan.
.
.
.
.

ttfn
mala

6 comments:

  1. nak ...wat makan tenghari...sedap tomyam i like...

    ReplyDelete
  2. Mala...

    Kak cek dtg nak makan ni...dapat hirup kuah pun ok gak ni...slurp...slurp...emmm...cedapnya...:)

    ReplyDelete
  3. sedapnyer Mala...

    saya dh hantar email..(sori..patut ler saya check dalam inbox takde, rupanya hantar dalam email cendanakasih76...hehehe...sori yer...)

    ReplyDelete
  4. as-salam mala
    eemmm.....menggoda aje ayam serai pedas tu..kalau mkn ni sepinggan nasi pun tak cukup ni..

    ReplyDelete
  5. naz - peminat tomyam harus cuba ni.
    cc - hirup slow-slow ok nanti tersedaq!
    ck - ok thnaks. c u next week
    melor - nah tissue, tlg lap ;-)
    ady - sedap ady resepi ni, kena try!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...