Friday, February 3, 2012

sup ketam enoki



ni lauk hari ahad lepas. anak-anak tengah syok makan enoki. masak segala macam sup nak letak enoki. boleh beli kat pasaraya.

Bahan-bahan
5 ekor ketam - potong dua cuci bersih
1L air

1 paket rempah sup* (bunjut, kayu manis, buah pelaga, cengkih)
2 ulas bawang merah - hiris*
2 ulas bawang putih - hiris*
1 inci halia - hiris halus*
serai - ketuk*
lada hitam - tumbuk kasar *


lobak merah
seleri
cendawan enoki
tomato - lupa letak

daun bawang dan sup untuk di tabur


Cara-cara
1. Tumis bahan * hingga wangi dan masukkan air. Didihkan.
2. Masukkan lobak merah. Dah agak lembut masukkan ketam, seleri dan cendawan.
3. Didihkan sekali lagi. Siap.


enjoy the looooooooong weekend! :-)

17 comments:

  1. Mala....
    esok pagi p pasar nak beli ketam...

    Terliur ni=)

    ReplyDelete
  2. as-salam Mala
    wahhh!!! kat sini ada ketam..tak pernah buat ketam masak sup...npk berselera sup ketam tu...

    ReplyDelete
  3. Aslmkum Mala.belum pernah mkn cendawan enoki...tp kalau cendawan masak sup mmg sedap tambah ada ketam...

    ReplyDelete
  4. ketam, oh ketam.. pebret akak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua suka tapi budak2 ni kadang malas nak kupas :-)

      Delete
  5. lum penah makan ketam yg dibuat sup he he tp memang nampak sedap boleh hirup kuah sup tu nyummmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas nak masak yang bersantan ... masak sup lebih sihat!

      Delete
  6. looks yummy!
    bila laaa nk dpt rasa hang masak ni mala oiiii :)

    ReplyDelete
  7. salam mala..wow best sup ketam tu,..so simple

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...