ni lauk hari ahad lepas. anak-anak tengah syok makan enoki. masak segala macam sup nak letak enoki. boleh beli kat pasaraya.
Bahan-bahan
5 ekor ketam - potong dua cuci bersih
1L air
1 paket rempah sup* (bunjut, kayu manis, buah pelaga, cengkih)
2 ulas bawang merah - hiris*
2 ulas bawang putih - hiris*
1 inci halia - hiris halus*
serai - ketuk*
lada hitam - tumbuk kasar *
lobak merah
seleri
cendawan enoki
tomato - lupa letak
daun bawang dan sup untuk di tabur
Cara-cara
1. Tumis bahan * hingga wangi dan masukkan air. Didihkan.
2. Masukkan lobak merah. Dah agak lembut masukkan ketam, seleri dan cendawan.
3. Didihkan sekali lagi. Siap.
enjoy the looooooooong weekend! :-)
Mala....
ReplyDeleteesok pagi p pasar nak beli ketam...
Terliur ni=)
as-salam Mala
ReplyDeletewahhh!!! kat sini ada ketam..tak pernah buat ketam masak sup...npk berselera sup ketam tu...
tak muak makan ...
DeleteAslmkum Mala.belum pernah mkn cendawan enoki...tp kalau cendawan masak sup mmg sedap tambah ada ketam...
ReplyDeletesedap enoki. crunchy!
Deleteketam, oh ketam.. pebret akak ni..
ReplyDeletesemua suka tapi budak2 ni kadang malas nak kupas :-)
Deletelum penah makan ketam yg dibuat sup he he tp memang nampak sedap boleh hirup kuah sup tu nyummmm
ReplyDeletemalas nak masak yang bersantan ... masak sup lebih sihat!
Deletelooks yummy!
ReplyDeletebila laaa nk dpt rasa hang masak ni mala oiiii :)
sedap OOO! ko teringin ka? hehehe
Deletesalam mala..wow best sup ketam tu,..so simple
ReplyDeletemmg simple, cuba la :-)
DeleteKak cek suka...kak cek suka...
ReplyDeletesuka no! cheq pun suka!
Deletesedapnya...teringin nak try..
ReplyDeletekalau peminat sup mesti suka. try la ...
Delete