Saturday, February 18, 2012

kerabu keladi bunting



hari tu nampak cendanakasih buat kerabu ni. nampak menarik. selalu nampak ulam ni kat pasar tani di jual oleh sorang makcik yang jual segala bagai ulam. so, pagi ni pergi pasar tani nampak ada 3 ikat. satu ikat dah ada orang rembat, tinggal dua. cepat-cepat ambik satu ikat. seringgit ja ...

bila bawak balik rumah hubby tanya apa ni? kat internet kata keladi bunting orang dok buat kerabu. Oh! ni hat yang dekat bendang (sawah) ni ... dia tau la dia orang kedah :-)

menurut tuan punya resepi kata ni kerabu basah utara. makcik yang jual kata celur cicah sambal belacan pun sedap!

resepi dari kak ann

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
seikat keladi bunting - bersihkan dan rebus kemudian toskan.
sambal belacan - (1 bj cili besar + 3bj cili api + belacan + asam jawa + garam + 1sb udang kering - ditumbuk lumat)
1 labu bawang besar dimayang halus
1 biji limau kasturi
1 sb kerisik
garam dan gula secukupnya
(mala tambah udang)


Cara-cara
1. Campurkan ke semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
2. Perasakan dengan garam, gula dan limau nipis.
3. Siap untuk dinikmati. Untuk lebih rasa umphh tambahkan dgn ladah itam yang ditumbuk kasar.



keladi bunting / paku rawan / limnocaris flava
satu ikat RM1.00 di pasar tani KL

17 comments:

  1. Salam Mala,memang menarik nampak resepi ni,tapi kita orang kat Sabah panggil ''Genjer'',lain negeri lain sebutannya kan..biasa gak kita tumis ngan belacan,memang sedap tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam rahel, di sebelah borneo mmg ada bermacam2 jenis sayur dan ulam. Tapi sayang mala tak brapa pandai mkn ulam. Kalau tengok yg pelik2 tak berani nk makan. 8thn di brunei ulang alik ke tamu, suka sgt tgk sayur-sayur yg di jual. Banyak sungguh, tak mcm di semenanjung :-)

      Delete
  2. uwaaa....dah siap kerabu keladi bunting ni...sedapnyer...ada udang lagik...kita pun nk buat lagi lepas ni..ingat nk tambah perut..nyum,nyum....lapar la plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat lagi sebab 1 ikat singit saja hehehe ckp la 2 org mkb hehehe

      Delete
  3. Mala...sedapnya....

    Saya xpenah makan pun...
    Terliur dahni...

    Mala x pyahla guna word verification..ehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mala pun 1st time mkn ni. Cuba la :-)

      Ada wrd vrfctn ek? Ingatkan tak dak. Nanti kita edit. Tq

      Delete
  4. assalam Mala
    mula2 akak ingat apa la keladi bunting tu he he tak penah dengar sblm ni, tp dah akhir tu nampak gambar barulah tau he he ini rupanya , kat kg akak byk ni dan selalu ambik di bendang , ktorg panggil ulam daun kemayong hihi mak akak memang suka selalu wat kerabu takpun rebus cicah ngan air asam.
    cuma akak tak reti makan ni tp dulu2 rajin kutip bila main2 kat bendang tok kasi kat mak he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mala pun tak pernah kenal dgn sayur ni, la ni dah tau hehehehe itu la hubby ckp kat kampung org kutip ja kat bendang :-)

      Delete
  5. Replies
    1. Hi eyda, kerabu mmg sedap kan :-)

      Delete
    2. sedap2.. hehe thanks sbb sudi follow blog eyda yg x seberapa yer..

      Delete
  6. salam ..mala..first time i dgr keladi bunting...hehhehehe..kalau bunting gajah selalu ler..apa2pun terbaekk wokkk

    ReplyDelete
  7. wah sedapnye..1st time wiyah dgr kerabu keladi bunting,,serius tak kenal pon keladi bunting..ingatkan asparagus tadi, lps kalau ada jual kat pasar leh try resepi ni plak..wiyah suka kerabu2 ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam wiyah, sama la kit apun 1st time. di sebabkan buat kerabu tu yg berani cuba :-)

      Delete
  8. tq sudi cuba resepi ni mala...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...