Sunday, February 26, 2012

kuih kosui



i need to finish up all my baking supplies. made this last yesterday. just want to share with all of you how we eat kuih kosui when we were kids. dengan sirap gula melaka. sirap ni belen-belen dah tinggal sikit. ngam-ngam untuk makan dengan kosui ni.


recipe from happyflour

Ingredients
100g palm sugar (gula melaka)
45g brown sugar
2pcs pandan leaves
500ml water

100g rice flour
90ml water
30g tapioca flour
1/2tsp alcaline water
dark soy sauce - added to get darker color purposes


Method
1. Mix grated white coconut with salt and steam for 10mins.
2. Set aside to cool.
3. Boil water, palm sugar, brown sugar and pandan leaves together until sugar dissolved.
4. Strain syrup and leave it aside to cool.
5. Add water into the rice flour and mix well.
6. Add in tapioca flour and alkaline water and mix well.
7. Slowly add in the cooled syrup and mix well.
8. Strain the batter.
9. Pour batter into preheated moulds until 80% full.
10. Steam kuehs in a preheated steamer for 35mins.
11. Leave it aside to cool.
12. Remove kueh from mould and coat it with grated coconut.

* dah habiskan stok tepung ubi dan gula melaka

16 comments:

  1. salam... uwaaa.... ada kaswi la kat sini...tadi saya ke Bukit Antarabangsa, masa balik lalu setiawangsa, kalo tau, nak jer singgah...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa... kalau tau nak datang area ni boleh order kuih dgn CK

      Delete
  2. As'salam nice i like kuih klisik kaswi...akk pun buat juga for teh time ptg ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, anak yang bongsu suka kuih kosui yang lain tu setakat merasa. resepi ni ok tak banyak sangat. just nice utk small family.

      Delete
  3. hang tak bagi aku rasa pung......

    ReplyDelete
    Replies
    1. a lo lo ... jgn marah ya ... budak2 ni malas nak hantaq hehehe

      Delete
  4. ala cheq pun plan nak buat kemarin tup2 carik kapoq sireh tak dah tukaq plan B

    ReplyDelete
    Replies
    1. chikmim, cheq tak boh pun kapoq sbb tak daq .. ok ja

      Delete
  5. wooo...sedap tu...terliur nengok nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. lap air liur meleleh tu .. malu orang tengok ;-)

      Delete
  6. Mala, akak dan suami pun peminat kosui ni he he duk plan je nak wat tp lum jadi2 ni he he malas nak keluarkan pengukus. hantar sini sikit lah bolehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni sikit ja adunan dia, mala guna pengukus elektrik. mmg mala pun malas betul bila memkir nak keluarkan pengukus yg dok elok bungkus dalam plastik tertenggek atas peti ais :-)

      Delete
  7. mala...kak eni pun suka kuih ni...adik beradik kuih lompang jugak ni...(duk baca sambil dictionary duk sebelah...haha...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak eni, dictionary biaq yg latest edition tau!

      Delete
  8. Rajinnya Mala buat kuih kosui...entah bila la Rahel nak buat kuih ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahel, nak habiskan stok tepung2 ni :-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...