Tuesday, February 14, 2012
sambal udang geragau
resepi dari Resepi2011
Bahan-bahan (10 orang)
1 mangkuk udang gergau kering ~ (2 cawan) basuh dan toskan.
*1 cm belacan
*5 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*15 biji cili merah
*5 biji cili hijau(ganti cili padi)
garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Bahan bertanda * ditumbuk lumat menggunakan lesung untuk mengekal keenakkan rasanya. (jangan kisar menggunakan blender) (tumbuk tak lumat pun ... tak larat)
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang sehingga berbau wangi sekejap. Ketepikan.
3. Tumiskan bahan tumbuk dengan minyak bekas goreng udang tadi sehingga wangi dengan api perlahan agar tidak hangit.
4. Tambahkan udang goreng tadi bersama garam dan gula secukup rasa serta asam keping gaul rata hingga sebati.
5. Angkat dan hidangkan bersama ulam-ulaman.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kita pun dtg bwk nasi ni...nak mkn ngan smbal udang geragau...menggoda sungguh.....kechur2...akak dok bwk gak coklat chip cookies ni...pas makan nasi...kita leh makan cookies pulak ek...:)
ReplyDeleteCantik! Siap bawak dessert
Deletesedapnya kalau dpt wat buka pose jap lagi...ada lg x?? nk rasa cket bleh...sluuurrp meleleh air liur..btw udang kering yg ringan ke yg berat tu yer??
ReplyDeleteSedap ni. Ratah macam tu ja hehehe. Udang halus yang ringan.
DeleteWah...sedapnya.....
ReplyDeleteMesti terasa sungguh tumbukannya tu kan;)
Hehehe mmg malas nak menumbuk :-)
Deletekita tag mala untuk contest. sudi2kanlah
ReplyDeleteNanti mala gi tgk ya
Deleteassalam Mala
ReplyDeleteni hubby akak mesti suke sb peminat udang he he cuma akak tak leh makan udang hu hu
Harus cuba ni kalau peminat udang :-)
DeleteSalam Mala,kalau ada lauk cam ni tak nak lauk lain dah..nak yg sambal udang geragau gak..sedapnya.
ReplyDeletewasalam rahel, mmg pun asyik nak meratah saja .. :-)
Delete