Friday, February 24, 2012
ikan talang masin masak asam
my mama's style!
Bahan-bahan (tak dak sukatan ok, agak-agak saja banyak mana nak masak)
isi ikan talang masin - rendam sebentar dan tos. goreng garing, ketepikan
cili kering - kerat 2-3 bhg, rendam lembut dan tos
bawang besar - hiris bulat
bawang putih - hiris
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili sehingga agak lembut masukkan air asam jawa.
3. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan talang dan gaul sebati. Siap.
sila-sila tambah nasi!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Alahai dik Mala cayang...kechur dah akak tgk lauk ni...sedapnya....:)
ReplyDeletela kul 11am dah mkn nasi ni ... tak tahan
Deletesalam Mala..nostalgia sungguh lauk ni..teringat kat arwah kedua orang tua saya...ni lauk kegemaran diorang...skang ni saya dah tak buat, sbb takde geng nk makan, hubby tak reti makan langsung... ni kalo makan ngan bubur nasi sure bertambah2 kan..
ReplyDeletewasalam ck, pasai apa org laki kurang mkn lauk mcm ni ek! dgn bubur pun best ni!
DeleteErmmm...sedapnya..
ReplyDeleteX biasa masak ikan ni,
meha ntaq sini siket...heheeee
cuba la aine. kalau tak mkn ikan talang blh guna ikan yu. ikan bilis pun boleh. nak tambah hirisan halia pun boleh.
Deletemmm ... best. nanti nak buat la. awat hang ubah cara nak comen nih, tak reti aku hehhhhhh.
Deleteubah apanya? tak buat apa pun aku cuma removed Word Verification saja ....
Deletewah makan dengan nasi panas2 sedap ni..
ReplyDeleteuih! mmg laju makan nasi kalau ada lauk mcm ni :-)
Deleteassalam Mala
ReplyDeletemala ...menu2 mala ni semua memikat hati akak la he he
wasalam, ala ... lauk simple ja, bukan pandai masak pun
Deletesedapnyer..kecur air liur tgk ikan masin
ReplyDeletefollower ke 102
thank you .. i will follow u back
Delete