Friday, February 24, 2012

ikan talang masin masak asam


my mama's style!

Bahan-bahan (tak dak sukatan ok, agak-agak saja banyak mana nak masak)
isi ikan talang masin - rendam sebentar dan tos. goreng garing, ketepikan
cili kering - kerat 2-3 bhg, rendam lembut dan tos
bawang besar - hiris bulat
bawang putih - hiris
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili sehingga agak lembut masukkan air asam jawa.
3. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan talang dan gaul sebati. Siap.



sila-sila tambah nasi!

14 comments:

  1. Alahai dik Mala cayang...kechur dah akak tgk lauk ni...sedapnya....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. la kul 11am dah mkn nasi ni ... tak tahan

      Delete
  2. salam Mala..nostalgia sungguh lauk ni..teringat kat arwah kedua orang tua saya...ni lauk kegemaran diorang...skang ni saya dah tak buat, sbb takde geng nk makan, hubby tak reti makan langsung... ni kalo makan ngan bubur nasi sure bertambah2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ck, pasai apa org laki kurang mkn lauk mcm ni ek! dgn bubur pun best ni!

      Delete
  3. Ermmm...sedapnya..

    X biasa masak ikan ni,
    meha ntaq sini siket...heheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la aine. kalau tak mkn ikan talang blh guna ikan yu. ikan bilis pun boleh. nak tambah hirisan halia pun boleh.

      Delete
    2. mmm ... best. nanti nak buat la. awat hang ubah cara nak comen nih, tak reti aku hehhhhhh.

      Delete
    3. ubah apanya? tak buat apa pun aku cuma removed Word Verification saja ....

      Delete
  4. wah makan dengan nasi panas2 sedap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih! mmg laju makan nasi kalau ada lauk mcm ni :-)

      Delete
  5. assalam Mala
    mala ...menu2 mala ni semua memikat hati akak la he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, ala ... lauk simple ja, bukan pandai masak pun

      Delete
  6. sedapnyer..kecur air liur tgk ikan masin

    follower ke 102

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...