1st time sediakan cencaluk kat rumah. mala buat tak ikut sukatan resepi la. baru dok potong bawang husband call tak balik lunch.
buat dalam 2 sb cencaluk, bawang besar separuh, cili merah sebiji, tomato separuh dan limau sebiji. garam gula sikit.
resepi dari hotmama86
Bahan-bahan ( 1-2 orang )
3-4 sb cencaluk
1/2 biji bawang besar (potong dadu)
1 cili merah besar (tumbuk halus)
1 cili padi merah (tumbuk halus)
8 biji limau kasturi (perah jus, buang biji)
1/2 biji tomato (potong dadu) - mala tambah
Cara-cara
1. Masukan semua bahan-bahan yang telah di sediakan ke dalam mangkuk yang sesuai dan gaul sebati. Boleh di tambah garam atau gula mengikut kesesuain selera. Hidang bersama ulam-ulaman.
as-salam mala
ReplyDeletesungguh menyelerakan sambal cencaluk tu mala..mkn dgn nasi panas2 sedap...
wasalam ady ... ada pulak ikan goreng garing panas :-)
DeleteAmbooii... lauk orang baru balik dari kampung... ngancam!
ReplyDeletehahaha aku ada 3botol cencaluk huda. satu cencaluk udang biasa, satu yg bercili, satu lagi cencaluk anak sotong! kirim sebotol kat adik aku dia pi jln2 kat melaka last year. family aku kat penang semua tak reti makan. so aku bawak balik la semua ke sini.
Deletesalam mala......
ReplyDeletesedapnya....sambal cencaluk tu.....kat peti ais yan ada cencaluk tersimpan je....biasalah seorang je yang memakanya...tak de geng mana nak jalan he heee......
wasalam yan ... benda2 mcm ni kalau ada geng baru sedap makan kan .. :-)
Deletenampak org buat,sedap..tp akak tak makan hehe
ReplyDeletedulu tak makan jugak segala budu, pekasam, tempe ... semua yg peram2 ni la. sekarang ja baru nak pandai makan
Deletetgk pic...mmg mengiurkan...
ReplyDeletetapi...... bila sebut cencaluk... baunya pon xbleh terima... huhuhu
mmg pun .... anak dok komplen busuk hehehe
DeleteAslmkum Mala
ReplyDeletesedap cencaluk mkn dg ulam...biasa perah limau saja tp ni stok dah habis, hari tu lupa pula beli utk bawa.
wasalam mamasya ... ini pun 1st time prepare sendiri kat rumah. biasanya perah limau saja ya. baru tau :-)
Delete