Saturday, April 20, 2013

kangkung tumis belacan


setahun duduk di oman setahun jugak la tak makan kangkung. walaupun kangkung sentiasa ada kat pasar, kedai runcit, supermarket. sebabnya husband tak suka kangkung. ai suka you kangkung!! 

weekend lepaih ai tak tahan dah nampak kangkung kat supermarket. ai rembat 2 ikat. bila timbang harga OMR 0.150 dalam RM 1.20.  udang kering pun ada sikit lagi. perggh! sedapnya kangkung belacan! tapikan orang tu kata dia tak suka makan kangkung. ai tengok dia pun belasah sekali sama naik dengan ai :-) hahaha sekali hadap saja kangkung tu. ada la tinggal sikit ja kotkot aimi balik sekolah nanti nak try. kalau dia suka ada lah kaki nak makan kangkung belacan lagi.

resepi dari hasue

Bahan-bahan ( semangkuk besar )
1 ikat kangkung segar
1 tangkai cili merah (nak pedas, bubuh la cili padi ikut citarasa)*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
segenggam ikan bilis/udang kering*
1 sm (atau lebih) belacan*
garam dan perasa (ajinomoto) secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara-cara
1. Potong kangkung mengikut citarasa, bersihkan dan toskan. Bahan-bahan yang bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan kacau sehingga naik bau atau sedikit kekuningan..
3. Masukkan garam dan perasa. Kacau sekejap dan masukkan kangkung.
4. Gaul rata dan kacau sehingga masak (jgn terlampau masak) Bagi yang suka berkuah boleh di tambah sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api.
5. Hidangkan segera dengan nasi panas. (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :P

10 comments:

  1. as-salam
    mmg sedap kangkung tumis belacan mkn dgn nasi lemak mala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ady,
      makan dgn nasi lemak? 1st time dgr. interesting ...

      Delete
  2. assalam mala
    sedapnye Mala, kalau tak sb resdung ni sure akak layannn he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam saranur .... bersin dan gatai la lepaih tu ya hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. i like ..... after effect dia. pagi ni sakit perut hahaha

      Delete
  4. kami pun suka sangat... tapi lepas masak rumah bau tak hengat! hehehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ... bau dia lekat kat dinding hehehe

      Delete
  5. Salam sisMala,

    kangkung belacan memang best
    tapi yang tak bestnya bau ngam2 hoiii
    silap2 watchman naik atas ketuk pintu

    Madam are you cooking dry fish??
    aduhaiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ... nasib baik kami kat sini villa sebijik2 tak share dinding/lantai dgn jiran.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...