Saturday, April 13, 2013

kek cheese bersalji



snowy cheese cake in the house. kek ni memang gebu-lemak-sedap. 1st time makan masa di brunei. memang famous kek ni kat sana.

resepi dari sherry_mz

Bahan-bahan  (loyang 9")
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong/superfine  (mala guna tepung gandum)
60g tepung jagung 
50g air sejuk (dari peti ais)
1 st baking powder
2 sb ovallete
75g mentega (di cairkan)

Bahan krim
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan)
Satukan kedua bahan dan putar sehingga sebati.

Bahan tabur
1/2 kotak kraft cheddar cheese - di parut halus

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kecuali mentega cair ke dalam mangkuk pengadun.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkann mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit mentega.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Setelah kek masak biarkan sejuk. Setelah kek sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
7. Akhir sekali taburkan cheddar cheese yang telah di parut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
8. Masukkan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum di potong.


12 comments:

  1. assalam mala
    sedapnya, jadi pujaan ramai ni kan
    cuma akak blm sampai seru nak buat he heee tp suatu hari kena cuba jg rasa kesedapan yg diperkatakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam saranur,
      pujaan hati kek ni. kalau dah terasa sekali mmg akan teringat :-)

      Delete
  2. salam mala, sampai skrg pun masih famous amos kek ni orang brunei suka bangat kek ni, termasuk jugak pendatang asing yg dah jadi warganegara nya heeeee, kenapa tak potong lagi kek tu teringin dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kaknoor,
      famos giler kek ni dgn bruneian. tu dah potong kaknoor. separuh saja. lagi separuh tu di bahagikan dan bagi jiran/kawan rasa. tak mau ar dok gemok sorang2. kita share sorang sikit lemak2 manis ni hehehehe

      Delete
  3. haiyyoooo... tak tahan tengok kek cheese salji... kalau dapat, nak cungkil skrin nak amik sepotong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amie, mmg ada lebih krim cheese. bila nak makan tu calit lagi krim kat kek :-)

      Delete
  4. Tengok pun dah tau gebusss nya.tapi saya tak pernah buat sendiri.tau beli saja. Tapi tak dapat nak compare rasa dengan yang mala buat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap anim .... hehehehe kalau nak mkn sepotong dua kita beli saja. lagi senang ..

      Delete
  5. Betul la apa kata Kak Noor tu... kesukaan org Brunei dan seterusnya menjangkit kepada pendatang asing yang jadi warganegara tumpangnya. Kalau teringin, sambor sebijik kat Supa Save. Kalau nak lagi special lemak manis, tempah kat Kak Liza. Yang belum terjangkit cumalah kerajinan nak membuatnya... hadoooi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jadi pendatang asing kat tanah arab baru nak buat! hadoi! dulu bukan main salin resepi masa kat brunei. resepi tu pun tak tau lepaih mana dah.

      Delete
  6. Salaam Mala...

    Mama pun dah pernah buat kek ni. Suspen gak masa buat tu sebab mama ni kalau bab bab buat kek sponge, madaaaaanggg aje yang pancit... Alhamdulillah bila mama try buat yang ini, jadilah pulak. Suka sangat sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mamafami,
      mcm nak kena buat lagi. budak2 ni tak puas makan. mmg suspen sikit buat kek sponge kan ...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...