Tuesday, April 30, 2013

blueberry cheese tart


resepi dari haz amon

Bahan-bahan 
Pastri
125g mentega
60g gula aising
1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
240g tepung gandum
esen vanila - tambah

Inti
250g cream cheese
50g gula aising
20g mentega (lembutkan)
1/2 b perahan lemon - tak letak
1 biji telur (gred B)
esen vanila - tambah

blueberry pie filling - mala guna wild blueberry jam. nak habiskan jem yang tak laku kat rumah ni



Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
2. Untuk membuat pastri : Pukul mentega dan gula aising sehingga berkrim. Masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh.
3. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau.
4. Bakar atas bawah pada suhu 170C untuk  20-25 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
5. Untuk membuat inti : Pukul cream cheese, mentega dan gula aising sehingga kembang. Masukkan telur dan perahan lemon dan pukul sebati.
6. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan sudukan sedikit jem. Paipkan adunan cream cheese ke dalam doh tart dan menutupi jem.
7. Corakkan (lihat bawah) permukaan cheese tart dan susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170C selama 7 minit atau sehingga permukaan inti nampak sedikit kering.

Corak : asingkan sedikit adunan cream cheese dan letak sedikit pewarna (ungu) dan sebati kan. masukkan ke dalam beg plastik dan gunting halus di hujung plastik. picitkan 3 dot atau keliling permukaan cheese tart. ambil sebatang pencungkil gigi bersih dan buat satu garisan secara bersambung di tengah-tengah dot. faham ke??

19 comments:

  1. lawa corak bunga ni..kita pun tgh bako kulit tart ni..tp bukan utk diri sendiri :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tak leh lawan la pakar2 kek & kuih mcm ck ;-)

      Delete
  2. my favourite ni kak, tapi tak pernah lagi buat sendiri.....

    ReplyDelete
  3. Ya Allah dahlah cantik menawan mata baca resepi filingnya kakak suka walau kat rumah mala dah tak laku ye... kalau kita berjiran alangkah bagusnya dapat kakak merasa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak2 ni tak suka jem... mak dia ja yang suka. nak habihkan sebotol tu punya la lama kita sorang ja yg makan

      Delete
  4. Wah Mala...sedapnye! Belum cuba dah rasa kesedapannye...yum yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap hehehehe tapi tak boleh makan selalu. kat kl main order ja. kat sini kena la buat

      Delete
  5. kat rumah ni ada lagi stok cc tapi entah bila nak datang seru rajin...asyik bizi je manjang sampai naik lemau nak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat ni kena ada semangat jitu baru boleh buat hehehe

      Delete
  6. saya tak pernah buat sendiri..asyik order saja..
    orang merantau kenalah usaha kan kalau nak makan, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul anim. kat kl tak kuasa nak buat. order siap hantar depan pintu.

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalam mala
    rajinnya, hantar sini sikit he he
    sedap dpt menikmati lemak2 cheese

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam saranur
      lemak2 tu yg tahan ... takut dia jadi tepu ;-)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...