welcome summer! hari ni suhu di muscat 37C. suhu meningkat agak mendadak. sekolah pun dah keluarkan panduan berapa banyak air harus di minum budak-budak dengan cuaca panas ni. hari ni buat puding jagung. kakak request last week. sedap makan cuaca panas ni. puding ni tekstur lembut.
sebelum tengok resepi ada sikit cerita di dari timur tengah .....
petang semalam (16/4) berlaku gempa bumi berskala ritcher 7.8 di iran berhampiran sempadan pakistan. rumah ni bergegar jugak. glass door pun bergegar. gegaran turut di rasai di dubai dan abu dhabi.
so sekarang baru tahu yang di oman juga boleh berkemungkinan berlaku gempa bumi setelah rujuk peta di bawah. dari website earthquake pula hari ni (setakat ini) ada 4 lagi gempa di iran. tanpa kita sedar punya la banyak gempa bumi setiap hari!
sukatan air dan gula bergantung kepada serbuk agar-agar. ikut arahan pada label.
Bahan-bahan
10 gm agar-agar serbuk
1L air masak/tapis
250g gula
1 tin susu cair
2 sb tepung jagung
2 sb tepung kastad
1 sk pewarna kuning
1 tin jagung manis/krim jagung
Cara-cara
1. Masukkan agar-agar serbuk, gula dan air ke dalam periuk dan masak sehingga semua bahan larut.
2. Apabila semua bahan larut, masukkan tepung jagung dan tepung kastad yang telah dibancuh dengan susu cair.
3. Masukkan krim jagung dan pewarna kuning.
4. Selalu di kacau sehingga agak pekat dan matikan api.
5. Tuang/sejukkan ke dalam loyang yang telah di basahkan dahulu.
6. Sejukkan di dalam peti ais.
sini pun panas jgak weh . x tahan klu kluar gi ambik anak sekolah tengahari. Pekena puding tu best jugak
ReplyDeletemu kan ratu puding roti / pelangi... apa lagi buat la :-)
Deletekat sini pun panas kak.
ReplyDeletesaya bukak 2 kipas=)))
sedapnyaaaaa...=0
kalo sejuk makan lagiii sedap..=)
confirmed panas sampai 2 kipas tu ..
Deleteas-salam
ReplyDeletesedapnya puding jagung..kalau mkn sejuk2 ni lagi sedap
wasalam ady ... lembut dan sejuk di tekak. tinggal sepotong je
Deleterasa gegaran tu sampai oman...
ReplyDeletemesti berdebar mala kan?
kuat jugak ... kalau gempa kat indon kita rasa mcm pening ja kan. ini mmg bergegar.
DeleteMala,
ReplyDeleteTerasa-rasa sejukkkkk je masuk dalam tekak K.Sham ni.
Gegar yg baru ni K.Sham x rasa.. tapi yg sebelum ni mmg terasa. Rasa mcm kena "buai" jer..
tadi kat doha member update hujan. muscat baru sekli hujan setakat ni.
Deletetak ada 'buai' dah kaksham. sampai meja, pintu kaca pun bergetar , berbunyi hentak-hentak
assalam Mala
ReplyDeletesedapnya puding jagung
akak biasa mkn yg kstd yg letak agr2 ni blm penah cuba
bru2 ni buat tp agak lembik hu huu tak cantik nk posting
blhlh cuba yg ni pula nanti
wasalam ...
Deleteboleh la cuba ya nanti. kalau yang puding kastard jagung tu kena kacau sampai pekat betul baru tuang ke loyang. kalau tak mmg lembik
Cuaca panas ni. .. Memang sedap mkn puding jagung ni...
ReplyDeleteramai peminat puding :-)
Deletepanas2 mcm sini,sedapnya pekena puding yg sejuk..
ReplyDeletecepat ja habi puding ni. dah lama tak makan.
DeleteTermiss pulak entry hang yang ni. Kat sini pun ada rasa gegaran kat kawasan Corniche. Kawasan yang padat dgn bangunan pejabat. Siapa yg pejabat tingkat atas-atas tu mmg berdebor la dada masa turun tangga. Takut ya... penat pun ya...
ReplyDeletep/s Hang mmg dah lama tak keluarkan resepi puding...
oh .... ada rasa jugak kat doha. office PDO kena evacuate. mmg kuat gegaran sbb rumah biasa pun bergegar bukan setakat bangunan tinggi.
Deletemmg aku dah lama tak buat puding pun huda. malas nak mampos ....