Sunday, November 25, 2012

muffin pandan


lembut!

resepi dari yani

Bahan-bahan ( 6 biji - 7cm acuan muffin )
90g mentega
70g gula halus
1 biji telur
1 sk esen vanila 
1 sk pandan emulco
110g tepung gandum }
1 sk baking powder } di ayak bersama
40 ml susu segar


Cara-cara
1. Pukul mentega sehingga lembut. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
2. Masukkan telur, esen vanilla dan pandan emulco. Pukul sehingga semuanya sebati.
3. Masukkan pula tepung yang telah di ayak dengan baking powder sedikit demi sedikit dan berselang-seli dengan susu segar sambil di kacau.
4. Sudukan ke dalam kertas muffin. Bakar selama 25 -30minit pada suhu 180C.

14 comments:

  1. as-salam
    mysterious flavor of pandan...i like..

    ReplyDelete
  2. sejak lepas raya ritu tak makan kek n muffin lagi.sedapnye kalau dpt mkn mlm2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mala buat utk budak2 bekal sekolah

      Delete
  3. mala pun ada 2 profile gak...adehhhh...baru nak tanya dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haáh anim ... buat la tak susah sebenaqnya.

      Delete
  4. Nampak mcm senang.. tp tetap x rajin nak buat..
    10 kali lebih rela "masak" dari "membaking"..
    Kan untung/senang kalau kita berjiran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak sham ... saya tak brapa nak adventure sangat bab2 masak ni.

      Delete
  5. mapin yani ni mmg lembut dan gebu...suka makan...tp macam biasa, malas nk buat...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm biasa la mala selalu cari resepi yg ringkas dan senang nak buat.

      Delete
  6. Replies
    1. mmg gebu kak ... rasa mcm kek pulak

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...