Wednesday, November 7, 2012

masih di old muscat

dah puas ronda di sebelah pagi, kami sambung lagi berjalan lepas asar. kali ni kami singgah di muscat gate musuem. ni pintu gerbang sebenarnya dan di jadikan musuem. 2 in 1 la kiranya. pemandangan dari atas memang sangat cantik.







bangunan lama sekitar matrah. cantik-cantik dan unik bangunan putih-putih ni ada beranda. seni bina perancis. masjid Al Lawatiya. puak syiah di masjid ni solat dengan sujud di atas batu macam batu sungai. pernah tersilap masuk sekali hehehe lepas azan yang bunyinya lain macam sikit terus cabut. belakang masjid ni semua ada rumah kommuniti Al Lawatiya. rapat-rapat dan agak gelap.


kita singgah masjid untuk solat maghrib sebelum acara shopping di souq! yang ni masjid sunnah kena lalu dalam lorong-lorong sempit.


kalau ke muscat memang tak sah kalau tak singgah ke souq. rugi oh! tak beli pun tak pa tengok-tengok ja ...


kita cuci-cuci mata sampai bersih dan klear ...



8 comments:

  1. tergoda tengok barangan di souq..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak jemu kalau pi souq ... :-)

      Delete
  2. Cantiknya Oman.
    Kami mmg merancang a short getaway tp x sure nak pi mana lagi.
    Akak ni minat tang historical sites whereas anak2 pulak boring.
    Tgk list, Unesco site kat Oman mmg cantik2.
    Adusss.. kena buat new proposal smula la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi sambungan ni kaksham ... tungguuuuu ok

      Delete
  3. Replies
    1. sgt cantik dan unik ... hopefully dpt cover byk tempat di sini selama tempoh 4thn kontrak.

      Delete
  4. assalam mala
    seronoknya dpt jelajah disini
    kita tumpang tgk ye sb nk sampai entah bila he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ...
      sila-sila enjoy the photos!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...