Friday, November 18, 2011

sambal udang kerisik


selalu kalau mertau di kedah masak sambal tumis memang letak santan. sambal berkerisik ni belum pernah makan. kita masak agak-agak saja tak ikut sukatan resepi sebab udang tak sampai 500gm. masa menumis wangi je bau ... sedap sambal ni.

resepi dari nuridah
sumber dari ady


Bahan-bahan
500 gm udang galah, dibuang kulit
30 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 sb jintan putih } di kisar  serbuk
1 inci halia
½ biji kelapa dijadikan kerisik
1 cwn santan pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk ketumbar
minyak untuk menggoreng
daun sup dan daun bawang, dihiris

Cara-cara
1. Goreng cili kering dengan sedikit minyak dan angkat. Kisarkan bersama-sama bawang merah, jintan dan halia.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tadi hingga garing, kemudian masukkan serbuk ketumbar.
3. Masukkan udang, santan, air asam jawa, kerisik, serta bawang besar yang di mayang tadi. Angkat bila udang telah kelihatan kemerah-merahan.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.
.
.
.
.
ttfn
mala

3 comments:

  1. as-salam mala
    sedapkan mala sambal udang kerisik..rasanye tak sama macam sambal udang biasa yg selalu ady masak...

    btw bahulu ros kat bawah tu npk gebu dan sedap..

    ReplyDelete
  2. ady - mmg sedap. kalau suka bahulu kena cuba bahulu ros tu.

    ReplyDelete
  3. Waaaa...sudah sampai sini udang kerisik...bau sampai dapo kak cek ni...tak nak pelawa2 mkn ke...he he..:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...