Friday, November 11, 2011
nasi jintan putih
sedap nasi jintan ni ...
resepi dari aayisrecipes
sumber dari makqis
Bahan-bahan
41/2 cwn beras basmati (di basuh, rendam sekejap, basuh dan tos) I used beras ponni
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sk serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit
2-3 daun pandan
4 sb minyak sapi
2 biji pelaga
1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
1 1/2 kiub sayuran
4-5 sb plain yogurt
5-6 cwn air (ikut jenis beras)
2 biji cili hijau - dibelah tak payah putus - terlupa letak
2 sb susu cair
garam
kita makan dengan Taka Tala Chutney buah tangan dari fakirfikir yang dah habis buat PhD di Adelaide, Australia. sekarang berkhidmat di UM. tahniah!
Cara-cara
1. Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.
2. Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu.
3. Masukkan lada hijau, serbuk kunyit, garam dan beras yang sudah dibasuh dan tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub sayuran, susu dan air. Biarkan masak macam masak nasi biasa.
have a lovely weekend everyone!
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
best ni boleh lah try nnti
ReplyDeleteSempat join makan tengahari ni...he he...
ReplyDeleteYg dalam botol tu...Taka Tala Chutney...macam best je tu...mesti sedap kan...camana rasa dia ek...tetiba bekenan la pulak...
chik mi - boleh cuba. insyaAllah sedap
ReplyDeletekak cek - rasa dia lebih kurang mcm acar buah kita dgn sedikit rasa rempah. cuma isi dia halus tak macam acar kita seketoi-seketoi :-)
Salam mala..lama x borak..wah sedap ni klu dimkn panas2..ayam tu pon menggodala..yum3x
ReplyDelete