Wednesday, November 16, 2011
bahulu ros
rasanya yang sedap, wangi dan nostlagia. sekejap saja habis. separuh adunan letak dalam muffin tray tapi bahagian atas sedikit lembab. next time kena on kan sekejap pemanas bahagian atas. 1/2 lagi adunan tuang ke loyang saja dan jadi nipis. kali ni panaskan sekejap bahagian atas.
resepi dari mama myvi
Bahan-bahan ( saiz 20cm )
4 biji telur
1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
1 sdt esen rose
1 3/4 cwn tepung gandum
sedikit pewarna merah
Cara-cara
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
2. Masukkan esen rose
3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
5. Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan)
6. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mala cheq tak nampak gambaq mana dia baulu rose tu :)
ReplyDeleteaik! tak nmpk ka? cheq nmpk ...
ReplyDeletePinky2 nya kaler ni memang kak cek suka...tuko ngan roti kak cek boleh....dah tapaukan tuk akak ke...sayangggg Mala...he he...:D
ReplyDeletesedap klu mkn bahulu ni panas2 kan mala..cam kt Jusco.
ReplyDeletebahulu cicah kopi best ni...
ReplyDeletemmg sedap bahulu ni. laju saja budak-budak makan.
ReplyDelete