Thursday, November 3, 2011
pindang serani
mencuba resepi dari seorang kawan yang sama-sama menetap di Brunei dulu dan kini di Doha, Qatar.
kita memang suka lauk macam ni. yang masam-masam pedas. boleh dijadikan lauk orang berpantang juga ni.
bila nak masak tu ada saja benda yang tak dak. macam kunyit hidup, korek-korek peti ais alaaa... lupa aku dah pi tanam kunyit hidup. masa dok tersadai elok ja, tak pulak nak pakai. dah malas nak pi korek kat tanah ganti dengan kunyit serbuk. cili padi pun sama, stok dalam peti dah sedia maklum habis. pi jengok kat belakang dalam pasu pun tarak. so, ganti dengan cili hidup saja. boleh la Huda ye.... :-)
resepi dari hudaahsin
Bahan-bahan
1/2 kg ikan pilihan - (ikan jenahak)
1 biji bawang besar - hiris
1" kunyit hidup - hiris
2 ulas bawang putih*
5 biji lada cili*
1" halia*
1 btg serai* (bahan* diketuk)
3 keping asam keping
garam
serbuk lada hitam
serbuk lada putih
2 cwn air
Cara-cara
1. Tumis semua bahan-bahan yang telah dihiris dan diketuk sehingga hampir garing.
2. Tambahkan asam keping, garam, serbuk lada hitam dan lada putih.
3. Tuangkan air dan didihkan.
4. Setelah mendidih masukkan ikan dan reneh sehingga ikan masak.
5. Sesuaikan rasa masam dan masin. Sedia untuk dihidang.
.
.
.
.
ttfn
mala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kak Cek pun suka menu cam gini...husband kak cek ckp lauk org sakit...he he...cuma ngape nama dia pindang serani ek...
ReplyDeletelaki cek kurang la lauk macam ni... resepi asal orang serani kot ni.
ReplyDeleteAslmkum Mala
ReplyDeletedah lama tak masak ikan gini...kalau belah kelantan femes dg ikan singgang.
Eh! dah masak dah! Masa Abah aku masak lauk ni, aku cuma tanya dia apa beza masak pindang serani dgn masak pindang biasa... tapi tak pulak tanya pasal namanya. Nantilah bila-bila ingat karang aku tanya dia.
ReplyDeleteMala... hang jangan risau. Aku pun selalu derhaka resipi asal... hahahaha...