Friday, June 3, 2011

sugar cinnamon palmiers





aka elephant ears ;-)


Bahan-bahan
1 paket puff pastry sejuk beku (dilembutkan tapi masih sejuk)
gula
serbuk kulit kayu manis

Bahan-bahan
1. Letakkan sekeping puff pastry di atas papan pemotong atau kitchen counter yang bersih. Nipiskan sedikit puff pastry dengan rolling pin. Tabur gula dan serbuk kayu manis.
2. Gulung dari kedua-dua arah sehingga bertemu ditengah.
3. Potong menggunakan pisau yang tajam lebih kurang 1/2 inci.
4. Susun atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas dan di sapu mentega/marjerin.
5. Bakar pada suhu 200C selama 10-12minit atau hingga keemasan.

Nota: Kalau dapat puff pastry yang lebih besar lagi cantik. Jenama Kawan dapat kecik je.. :-)
.
.
.
.
ttfm
mala

5 comments:

  1. stok puff pastry jenama kawan ada. maybe buat esok. tq for recipe dear.

    ReplyDelete
  2. lupa paulak. kena egg/mlik wash?

    ReplyDelete
  3. as-salam mala
    mmmm...npk sedap sugar cinnamon palmiers..puff pastry tu ady suka buat sendiri tak suka beli yg dah siap...

    ReplyDelete
  4. puas kita cari puff pastry tu..tak jumpa jumpa...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum

    kjee - sorry ye lambat reply Blogger buat hal then balik kampung 3hr tak online. mala tak sapu pun telur kalau sapu pun ok saja

    ady - tak pandai la buat pastry sendiri..

    nazrah - frozen section ada dkt kulit pohpia, roti canai segera ..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...