Friday, June 10, 2011

pizza rolls


second batch yang membuak-buak

rupa sebelum masuk oven
untuk minum petang kelmarin. nak habiskan tepung roti dan mozarella sebelum expired. inti hanya sosej.  licin di kerjakan budak-budak ... alhamdulillah


resepi dari ttm

Bahan-bahan
200ml air
1 3/4 sk yis
2 1/2 cwn tepung roti
1 sb minyak zaitun
1 sk garam

Bara-cara
1. Satukan air dan yis. Biarkan 5- 10 minit.
2. Satukan bahan-bahan yang lain didalam bekas.
3. Masukkan campuran yis ke dalam tepung.
4. Gaul rata dan uli sehingga doh tidak melekat dan licin. Perap selama 45minit - 1 jam.
5. Setelah doh naik dua kali ganda tumbuk-tumbukkan untuk mengeluarkan angin. Bahagikan kepada dua bahagian.
6. Setiap satu bahagian ratakan jadi 4 segi, sapu sos pizza, tabur bahan-bahan inti dan keju.
7. Setelah siap, gulung dengan berhati-hati dan potong setebal 1 1/2 inci dengan pisau yang tajam. Saya potong 6 sebab menggunakan bekas muffin 6 lubang :-)
8. Susun dalam dulang muffin atau di susun rapat-rapat.
9. Bakar suhu 200C.





3 comments:

  1. senang juga buat pizza cenggini, tak payah potong2 dah..ambik sorang satu.

    ReplyDelete
  2. ala comey nya pizza roll tuh mala...senang je nk makan..

    ReplyDelete
  3. ck & mq

    comelkan.. senang budak2 nak makan. bwk bekal sekolah pun ok ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...