tengok sana-sini orang dok buat puding. teringin tapi malasnya la nak buat... agar-agar yang paling senang dan ringkas. dulu-dulu kat penang makcik-makcik juai kuih mesti ada juai agar-agar ni. sebijik macam ni hehehe
Bahan-Bahan
12g agar-agar tali
250g gula batu
1 bungkus air (menggunakan pembungkus plastik agar-agar)
1 senduk kecil sirap ros
2 helai daun pandan disimpul
pewarna
awat pic ni terbalik pulak ... |
1. Agar-agar tali digunting pendek-pendek dan rendam sehingga lembut.
2. Rebus agar-agar bersama daun pandan sehingga agar-agar hancur.
3. Masukkan gula batu dan kacau hingga gula larut.
4. Masukkan pewarna dan sirap ros. Kacau hingga rata.
5. Setelah menggelegak tutup api dan tapis agar-agar kedalam acuan dan biarkan betul-betul keras.
.
.
.
.
ttfn
mala
Salam wahhh ada agar2 ros sdp i..lama juga x buat agar ros ni...ada lg ke
ReplyDeleteada ... anak tgh dok makan. pagi2 melantak agar2 sejuk ..
ReplyDeleteni memang tradisional....i like
ReplyDeleteSalam Mala...lamanya tak jenjalan kesini...sihat2 selalu hendaknya...
ReplyDeleteTengok agar2 ni...ingat kenduri khawin...mesti ada agar2 atau lengkung cam gini kan...emmmm...kenyal2 sejuk je masuk kat tekak....:)
nazrah - klasik gitu. ni sbb dok nmpk kejap puding ni kejap puding tu kejap agar2 yg ni kat rmh nazrah la..
ReplyDeletecc - alhamdulillah sihat. kira agar-agar rasmi utk majlis apa2 pun lah. pernah pi kenduri kahwin di kedah, tuan rmh jamu agar2 sebagai dessert. kalau dulu-dulu kan pisang/oren. bertalam-talam agar2 nampak makcik2 dok potong.
as-salam mala
ReplyDeletedah lama tak mkn agar2 sirap ros..org tua2 dulu suka buat agar2 ni..
btw; acuan agar2 tu cutelah...
wasalm ady
ReplyDeletedah lama tak makan. mak-mak kita suka la buat agar2 ni. acuan murah ja.. hehehe
salam mala...agar agar merah dlm acuan tu...nostalgia tu...esp bulan posa...
ReplyDeletewasalam kak eni - nostalgia kan. ... teringat dulu-dulu
ReplyDelete