Wednesday, May 11, 2011

ondeh-ondeh @ buah melaka


this is a scheduled post :-) made this last tuesday ...

hujung minggu lepas dapat 4biji ubi keledek dari jiran. buat lagi la kuih ni yang paling senang kesukaan Adam. kebetulan kelapa parut pun ada lagi. kali ni buat hijau-kuning guna resepi dari buku Patsie Cheong. resepi ni menggunakan sedikit tepung ubi kayu. kalau yang sebelum buat onde-onde keledek macam yang biasa kita selalu buat guna tepung pulut sahaja. satu lagi resepi onde-onde biasa dari rasamalaysia sedikit berbeza dari segi teknik. ketiga-tiga punya tekstur berbeza. rasanya yang paling best resepi dari rasamalaysia, mungkin jugak sebab guna jus pandan asli :-)



recipe from Patsie Cheong's book Malaysia Delicacies

Ingredients
300g sweet potato mash ubi keledek
100g glutinous rice flour tepung pulut
80g cassava flour tepung ubi kayu
50g sugar
28ml water or more
pandan paste/green food coloring

150g palm sugar (chopped) gula melaka

shredded coconut*
pinch of salt* (steam together)


Method
1. Mix skin ingredients an knead into a smooth dough. Divide into two equal portion. Add pandan paste to one part and mix well.
2. Divide into small balls and wrap in filling.
3. Put balls into boiling water and boil until they float to the surface. Remove and coat with shredded coconut.




5 comments:

  1. Tadi baru je bakpest onde onde ni... tiba tiba je bila gula naik harga..gula dalam onde onde tu sikit sangat...

    ReplyDelete
  2. anak lelaki saya suka sangat makan kuih ni.. baru saja lepas makan dia boleh suruh buat lagi.. adoi!

    ReplyDelete
  3. suka kuih ni....cantiknya ondeh2 ni ada kaler2 lagi....nyum...nyumm....kalau bulan puasa..suka sgt buat kuih ni...:)

    ReplyDelete
  4. cc - kuih yang paling senang di dunia.. main gentel-gentel hehehe

    ReplyDelete
  5. as-salam
    w0w......veRy diLici0us my daugHTer favourite ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...